Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κολοκύθια φούρνου με τυριά και τραγανό κραμπλ …

...Αποκολοκύνθωση. Και νάτη πάλι η περιφρόνηση για το κολοκύθι και η χρήση του ως συνώνυμου του ανόητου, χαζού και κεφάλα.
Ά
ραγε ο Σενέκας που έγραψε την ομώνυμη σάτιρα για να διακωμωδήσει την «αποθέωση» του Κλαύδιου, εμφανίζοντάς τον να μεταμορφώνεται στο φυτό που υπαινίσσεται ο τίτλος, ο Σενέκας, λέγω, κύριε Πρόεδρε, να τα έτρωγε τα κολοκυθάκια;
Είμαι σίγουρη ότι αν τα είχε δοκιμάσει στο φούρνο, με ποικιλία τυριών και τραγανό κραμπλ, θα έδινε στην  ‘αποκολοκύνθωση’  μια τελείως διαφορετική έννοια. Θα σήμαινε πλέον την αποθέωση του περιφρονημένου κολοκυθιού, δοξάζοντάς το εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν … 




Κολοκύθια φούρνου με τυριά και τραγανό κραμπλ 




ΠΙΑΤΟ  




υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια
200 γρ. ημίσκληρο τυρί
150 γρ. καπνιστό τσένταρ ή μετσοβόνε
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος) ή/και 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
φρέσκος δυόσμος 


προαιρετικά:
 λίγο άσπρο κρασί, ζωμός κότας ή λαχανικών 

Για το κραμπλ: 
250 γρ. αλεύρι
125 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
πάπρικα, ξηρή μυζήθρα






Πλένουμε ή καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. 

Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν, ρίχνοντάς τους λίγο νερό ή ζωμό. 

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αρωματίζουμε με δυόσμο και σβήνουμε με λίγο κρασί.

Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμιστούν τα υγρά. 

Λαδώνουμε ένα κεραμικό ή πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια. 

Σκορπίζουμε από πάνω τα τυριά, τριμμένα στο χοντρό τρίφτη, εμπλουτίζοντάς τα κατά βούλησιν *.



ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
   
ΜΕ ΤΥΡΙΑ




Για να φτιάξουμε το κραμπλ κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

Αναμειγνύουμε χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων μας και τρίβοντας το μείγμα ανάμεσα στις παλάμες μας. 

Όταν μοιάζει με ψίχουλα ή με χοντρό τραχανά, είναι έτοιμο.



ΚΡΑΜΠΛ ΔΟΥΛΕΜΑ
    ΚΡΑΜΠΛ ΨΙΧΟΥΛΑ    ΚΡΑΜΠΛ ΕΤΟΙΜΟ



Απλώνουμε το κραμπλ πάνω από τα τυριά, ραντίζουμε με λίγο λάδι και νοστιμίζουμε με πάπρικα.




 
ΚΡΑΜΠΛ ΕΠΑΝΩ    ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄ περίπου, ή μέχρι να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα. 

Αν θέλουμε, 10΄ πριν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ξηρή μυζήθρα ή άλλο τυρί.



ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ
     ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΚΟΜΜΑΤΙ






* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε λευκά ή κίτρινα τυριά ή ένα συνδυασμό τους. Επειδή -κακά τα ψέμματα- τα κολοκυθάκια είναι λίγο άνοστα, χρειάζεται, μεταξύ άλλων, ένα καπνιστό τυρί που θα δώσει έντονη γεύση και άρωμα. Στο φαγητό της φωτογραφίας συμπορεύθηκαν αρμονικά ένα ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά, μισό κεσεδάκι cottage, μια μπάλα μοτσαρέλα και το μετσοβόνε που μας ξελίγωσε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου