Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Σφολιάτα με μήλα και αχλάδια …

… Τα μήλα που ξέμειναν στο ψυγείο κι άρχισαν να ζαρώνουν, ένα βάζο αχλάδι γλυκό που ξεχάστηκε στην αποθήκη περιμένοντας να του φτιάξουμε τούρτα για τα πρώτα του γενέθλια, μια συνταγή που απαιτεί αυτά ακριβώς τα υλικά κι ένα φύλλο σφολιάτας που τα τύλιξε στοργικά. Έτσι καταλαβαίνω εγώ την ανακύκλωση και την εφαρμόζω ευλαβικά με κάθε ευκαιρία …



Σφολιάτα με μήλα και αχλάδια




ΨΗΜΕΝΗ
   



υλικά:
4 μήλα
150 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 βανίλια
αχλάδια (ολόκληρα) κομπόστα ή αχλάδι γλυκό του κουταλιού 


1 φύλλο σφολιάτα





Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και μισό κρασοπότηρο χλιαρό νερό. 

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, πατάμε τα μήλα με πηρούνι και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. 

Στραγγίζουμε τα αχλάδια από το σιρόπι τους, τα κόβουμε στη μέση και τα χαράζουμε σε λεπτές φέτες, χωρίς να τα κόψουμε μέχρι κάτω. 

Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24-26 εκ. και στρώνουμε τη σφολιάτα. 

Απλώνουμε ομοιόμορφα τον πελτέ μήλου.



ΑΧΛΑΔΑΚΙ ΧΑΡΑΓΜΑ
   
ΑΠΛΩΜΑ ΠΕΛΤΕ



Βάζουμε από πάνω τα αχλάδια, ανοίγοντάς τα προσεκτικά σαν βεντάλια. 

Γυρίζουμε τις άκρες της σφολιάτας προς τα μέσα και τις στρίβουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.


  
 
ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ   ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. 


Σερβίρουμε το γλυκό ζεστό ή χλιαρό, σκέτο ή γαρνιρισμένο με κρέμα βανίλια ή μια μπάλα παγωτό.



ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
   
 ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΛΟΥ


ΨΗΜΕΝΗ 2






Ό
ταν μου περισσεύουν μήλα και χρόνος, φτιάχνω μια υποτυπώδη μαρμελάδα βράζοντάς τα απλά με ζάχαρη, λίγο νερό κι ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα. Τα πολτοποιώ, τα φυλάω σε αποστειρωμένα βάζα κι έχω πάντα έτοιμο πελτέ μήλου για να γεμίζω τάρτες και μηλόπιτες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου