... Ανασχηματισμός; Σιγά τα ωά. Τέτοιον ανασχηματισμό κάνω κι εγώ. Και πιο γρήγορα και πιο εύκολα και με αδιαμφισβήτητα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Παλιά και τα δικά μου υλικά – χτεσινά όμως, μη φανταστείς τίποτε προπολεμικά ή σιτεμένα σαν του πολυχρονεμένου μας. Το κοφτό μακαρονάκι κι ο κιμάς που το συνόδευε και που δε φάγατε για βραδινό. Σκάρτα δυο πιάτα έμειναν κι όμως, με μια τσαχπινιά που είδα σε ένα τούρκικο ιστολόγιο, βγήκαν τέσσερις φρέσκιες και χορταστικές μερίδες. Όλα τελικά είναι θέμα σερβιρίσματος …
Κοφτό μακαρονάκι με κιμά στο φούρνο
υλικά:
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο ψιλοτριμμένο (προαιρετικά)
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
τοματοχυμός ή τομάτα κονκασέ
αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλο
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
Για την επικάλυψη:
1 κούπα τυρί που λυώνει (ημίσκληρο, ξηρή μοτσαρέλα, τσένταρ)
1 αυγό
Για την επικάλυψη:
1 κούπα τυρί που λυώνει (ημίσκληρο, ξηρή μοτσαρέλα, τσένταρ)
1 αυγό
Αν φτιάξουμε το φαγητό από την αρχή:
Σωτάρουμε σε ελάχιστο λάδι και δυνατή φωτιά τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
Ρίχνουμε λίγο λάδι ακόμη, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τα καβουρντίζουμε όλα μαζί για 5΄.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα και ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζει τον κιμά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, και σιγοβράζουμε τον κιμά, σκεπασμένον, για 30΄-40΄.
Βράζουμε το μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, το στραγγίζουμε και το περιχύνουμε με λίγο λάδι.
Βράζουμε το μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, το στραγγίζουμε και το περιχύνουμε με λίγο λάδι.
Αν χρησιμοποιήσουμε τ’ απομεινάρια μιας μέρας, ξεκινάμε από δω:
Λαδώνουμε ένα μικρό κεραμικό σκεύος ή πυρέξ, στρώνουμε τα μακαρόνια και απλώνουμε από πάνω τον κιμά.
Τρίβουμε το τυρί στο χοντρό τρίφτη, το ανακατεύουμε με το αυγό και το στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 10΄-15΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου