Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Σούπα με μήλα, μπέικον και τυρί τσένταρ …

... Θαρσείν χρη. Γιατί τι άλλο εκτός από θάρρος, ίσως και λίγη τρέλλα, χρειάζεται για ν’ αποφασίσεις να φτιάξεις μια συνταγή ορμώμενη από τον εντελώς ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα τίτλο Apple cheddar soup with bacon ”; 
Το ξέρεις ότι αγαπάω τις σούπες τόσο που θα μπορούσα να τρέφομαι καθημερινά αποκλειστικά και μόνο μ’ αυτές. Κι όμως δείλιασα στην αρχή που ξεκίνησα να τη φτιάξω. Σούπα με μήλα; 
Για να πω την αμαρτία μου, είχα αποφασίσει να μη βάλω το χυμό μήλου και να τον αντικαταστήσω με ίση ποσότητα ζωμού. Μετά όμως ξύπνησε μέσα μου η επαναστάτρια. Εδώ δε χωράνε συμβιβασμοί, ή ταν ή την πατάν. Πιείτε παίδες ελλήνων αυτή την εξαιρετική …


Σούπα με μήλα, μπέικον και τυρί τσένταρ




ΕΤΟΙΜΗ
  



υλικά:
3 λωρίδες μπέικον
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1 μέτρια πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
3 κούπες ζωμός κότας
1 1/2 κούπα χυμός μήλου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
1 κούπα τριμμένο τσένταρ



Επιπλέον: 
2 φέτες ψωμί (χωριάτικο ή ολικής)
2 κουταλιές τριμμένο τσένταρ
2 κουταλάκια μουστάρδα
ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικά)





Στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη σούπα, ροδίζουμε το μπέικον για 3΄-4΄ και το βγάζουμε σε πιάτο.  

Προσθέτουμε στο λίπος που έβγαλε 1-2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα μήλα και τις πατάτες. 

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν, για 10΄. 

Προσθέτουμε το ζωμό, το χυμό μήλου, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄ ακόμη. 

Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε για να λυώσει και πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ.



ΣΟΥΠΑΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
    ΒΙΛΟΥΔΟΥ



Ζεσταίνουμε το ψωμί στη φρυγανιέρα, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και ρίχνουμε σε κάθε φέτα από μια κουταλιά τσένταρ. 

Βάζουμε τις φέτες στο γκριλ ή στα μικροκύματα για να λυώσει το τυρί και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.



ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
   
ΚΑΙ ΜΕ ΤΣΕΝΤΑΡ   ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΛΥΩΝΩ 



Μοιράζουμε τη σούπα σε μπωλ και γαρνίρουμε με το μπέικον, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κρουτόν με το τσένταρ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε.





ΣΕΡΒΙΡΑΜΕ





Επιμύθιον:
Audaces fortuna iuvat κι επειδή εσύ δεν ήσουν της τρίτης δέσμης ‘Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς’.
Η σούπα αυτή είναι εξαιρετική, δεν έχει διόλου την αίσθηση του μήλου, παρά μόνο το άρωμά του και μιαν ανεπαίσθητη οξύτητα, που μετριάζει την ένταση του τυριού και της μουστάρδας, όπως το ποτενσιόμετρο τα μπάσα της πάλαι ποτέ κονσόλας σου. Νανά, θυμάσαι; …








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου