Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Συκώτι με κρεμμύδια α λα βενετσιάνα …

… Προμηθείς λέει να είμαστε και όχι Επιμηθείς. Κατά το λαϊκότερον, κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε. Easier sad than done λένε οι Εγγλέζοι και η μόνη ομοιότητα που βρίσκω ανάμεσα σ’ εμένα και τον Προμηθέα είναι το συκώτι. 


ΑΓΓΕΙΟ
 Prometheus   


Εκείνου του το έτρωγε ο αετός, εμένα μου το τρώει το άγχος. Αλλά τρώω και συκώτι κατ’ εντολήν ιατρού, παρότι θεωρώ τη συκωτοφαγία μάλλον υπερτιμημένη. Παρόλα αυτά το καταναλώνω, κατά προτίμησιν μαγειρεμένο με μπόλικα κρεμμύδια, περίπου όπως το μαγείρευε κι ο Καζανόβα. Αν και δε νομίζω να είχε αναιμία …


Συκώτι με κρεμμύδια α λα βενετσιάνα


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
  


υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
300 γρ.κόκκινα κρεμμύδια
λίγο κρασί (άσπρο ή κόκκινο)
1-2 κουταλιές κόκκινο ξύδι ή μπαλσάμικο (προαιρετικά)







Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε φέτες και τα ροδίζουμε, με 1-2 κουταλιές λάδι ή μαργαρίνη, σε μέτρια φωτιά. 

Τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό, το κρασί και το ξύδι (αν το χρησιμοποιήσουμε). 

Αλατοπιπερώνουμε το συκώτι και, αν είναι χοντρό, το κόβουμε σε λεπτότερες φέτες. 

Βάζουμε το συκώτι πάνω στα κρεμμύδια, σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το συκώτι. 

Στα μισά του μαγειρέματος γυρίζουμε μια φορά το συκώτι.



 
ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ    ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΓΥΡΙΣΜΑ 



Το φαγητό είναι έτοιμο όταν εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.




ΕΤΟΙΜΟ
 





Η απλούστατη αυτή συνταγή η οποία έχει γνωρίσει αναρίθμητες παραλλαγές, αναφέρεται στο L’Apicio moderno, ένα βιβλίο συνταγών  του πολυταξιδεμένου σεφ του 18ου αιώνα, Francesco Leonardi. Ο εξάτομος οδηγός εκδόθηκε το 1790 και αποτελεί μια απεικόνιση της ιταλικής κουζίνας από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι τις μέρες του Leonardi.

- Ψάχνοντας για αγγεία που απεικονίζουν τον Προμηθέα, έπεσα πάνω σ' ένα εξαιρετικό κόμικ, τον miserable world of PROMETHEUS:

blog-liver-again

COMIC 1

COMIC 2


Ολόκληρη η Προμηθειάδα εδώ: 
http://prometheuscomic.wordpress.com/the-whole-prometheus-enchilada/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου