… Are you going to Scarborough fair? Πού τέτοια τύχη καλέ μου Simon, άντε και Garfunkel.
Μακάρι να διακτινιζόμουνα έστω και για λίγο στο μεγαλύτερο μεσαιωνικό πανηγύρι. Το Δεκαπενταύγουστο ξεκινούσε και τέλειωνε στις 29 Σεπτεμβρίου. Για 500 ολόκληρα χρόνια συγκέντρωνε εμπόρους κι ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη – οι κυβερνήσεις πέφτανε, το πανηγύρι έμενε ακλόνητο.
Όχι δεν πάω για το Scarborough. Μέχρι τη Φλώρινα είπα να πάω και πάλι ευχαριστημένη είμαι. Να δω την πόλη που λάτρεψε ο Αγγελόπουλος, να σεργιανίσω λίγο στα δρομάκια της, στα παλιά τα κτίρια και δίπλα στο ποτάμι με το παράξενο όνομα ‘Σακουλέβας ’.
Κι αν πετύχω καμιά λαϊκή δε θα πω όχι. Και τα γλυκά κουταλιού τους θα ψάξω, κι αλλαντικά απ’ το Μπέλλη θα προμηθευτώ και μπόλικες πιπεριές Φλωρίνης βεβαίως-βεβαίως …
Κέικ με πιπεριές Φλωρίνης και ελιές
Μακάρι να διακτινιζόμουνα έστω και για λίγο στο μεγαλύτερο μεσαιωνικό πανηγύρι. Το Δεκαπενταύγουστο ξεκινούσε και τέλειωνε στις 29 Σεπτεμβρίου. Για 500 ολόκληρα χρόνια συγκέντρωνε εμπόρους κι ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη – οι κυβερνήσεις πέφτανε, το πανηγύρι έμενε ακλόνητο.
Όχι δεν πάω για το Scarborough. Μέχρι τη Φλώρινα είπα να πάω και πάλι ευχαριστημένη είμαι. Να δω την πόλη που λάτρεψε ο Αγγελόπουλος, να σεργιανίσω λίγο στα δρομάκια της, στα παλιά τα κτίρια και δίπλα στο ποτάμι με το παράξενο όνομα ‘Σακουλέβας ’.
Κι αν πετύχω καμιά λαϊκή δε θα πω όχι. Και τα γλυκά κουταλιού τους θα ψάξω, κι αλλαντικά απ’ το Μπέλλη θα προμηθευτώ και μπόλικες πιπεριές Φλωρίνης βεβαίως-βεβαίως …
Κέικ με πιπεριές Φλωρίνης και ελιές
υλικά:
500 γρ. ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης (εδώ από βαζάκι)
100 γρ. ελιές σε φετάκια
60 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
2 αυγά
100 ml γάλα
8 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
βασιλικός ή ρίγανη
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε πιπεριές από βαζάκι, ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ του φούρνου μέχρι να σκουρύνει η επιφάνειά τους, γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε ζεστές σε σακούλα τροφίμων να ‘ιδρώσουν’ και τις ξεφλουδίζουμε.
Αν οι πιπεριές είναι από βαζάκι, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές πρώτα στη μέση και μετά σε λωρίδες.
500 γρ. ψημμένες πιπεριές Φλωρίνης (εδώ από βαζάκι)
100 γρ. ελιές σε φετάκια
60 γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
2 αυγά
100 ml γάλα
8 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
βασιλικός ή ρίγανη
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε πιπεριές από βαζάκι, ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ του φούρνου μέχρι να σκουρύνει η επιφάνειά τους, γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ψηθούν, τις βάζουμε ζεστές σε σακούλα τροφίμων να ‘ιδρώσουν’ και τις ξεφλουδίζουμε.
Αν οι πιπεριές είναι από βαζάκι, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε.
Κόβουμε τις πιπεριές πρώτα στη μέση και μετά σε λωρίδες.
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι, ρίχνουμε το γάλα, το μυρωδικό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τις ελιές, τις πιπεριές και τη γραβιέρα.
Στρώνουμε με λαδόκολλα μια παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ 26x12 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄-60΄.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Κι όμως τριγυρνώντας στους δρόμους της Φλώρινας βρήκα, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, την οδό Scarborough.
It's a small world after all …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου