… Λαχούρια μου θύμισαν τα καλοσχηματισμένα αχλαδάκια που φώναζαν με λεπτές φωνούλες τ’ όνομά μου τις προάλλες στη λαϊκή. Φταίω εγώ που αγόρασα δυο κιλά για να τα φτιάξω γλυκό του κουταλιού; Αφού έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τραβήξουν την προσοχή μου.
Ήταν ομοιόμορφα σε μέγεθος, αν είχες υπομονή να τα ξεδιαλέξεις προσεκτικά, όσο πρέπει αγουρωπά ή ωριμασμένα ανάλογα με το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα, κόστιζαν μόλις 1€ το κιλό κι ήταν απ’ τα φρούτα που δεν είχαν περάσει μέχρι τώρα απ’ την κατσαρόλα μου για να γίνουν γλυκό.
Κι αφού η γλάστρα με την αρμπαρόριζα ξεπέρασε αλώβητη τους φετινούς απανωτούς καύσωνες, αποτελούσε τουλάχιστον βλασφημία να μην επωφεληθώ απ’ όλες αυτές τις ευτυχείς συγκυρίες για να φτιάξω …
Αχλάδι γλυκό του κουταλιού
υλικά:
1 κιλό μικρά αχλάδια (καθαρισμένα)
800 γρ. ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμός από μισό λεμόνι
1 κλαράκι αρμπαρόριζα, μια φλούδα λεμονιού
Πλένουμε τα αχλάδια, τα ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.
Τα ρίχνουμε σε νερό με χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Βάζουμε τις 2 κούπες νερό σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση στραγγίζουμε τα αχλάδια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10΄ περίπου μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και τη λεμονόφλουδα και βράζουμε το γλυκό για 15΄ ακόμη.
5΄ πριν το κλείσουμε, προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι.
Αφήνουμε το γλυκό να μείνει 24 ώρες και, αν έχει βγάλει υγρά που αραιώνουν το σιρόπι, το ξαναβράζουμε για να δέσουμε πάλι το σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου