Ave Ceasar’s ...
... Ναι, είναι πρακτικά αδύνατον να έτρωγε ο αγαπημένος μου Ιούλιος τη σαλάτα που φέρει όνομα Καίσαρος μεν, αλλά ουχί το δικό του. Πλάκα θά ’χε αλλά δε φαντάζομαι την Κλεοπάτρα να ετοιμάζει ντρέσσινγκ με μουστάρδα και μαγιονέζα, το δοκιμαστή της Κλεοπάτρας να πεινάει-πεινάει-πεινάει και το λιοντάρι της Κλεοπάτρας να σιγοτραγουδάει ιταλικές καντσονέτες.
Από άλλον Καίσαρα ονοματίστηκε η δημοφιλέστερη σαλάτα της σημερινής νεολαίας που, όπως μαθαίνω, εκθρόνισε στις προτιμήσεις της την αντίστοιχη του σεφ. Από τον Ιταλό εστιάτορα Caesar (Cesare) Cardini, που αυτοσχεδίασε με ό,τι είχε το ψυγείο του για να μην αφήσει νηστικούς και παραπονεμένους κάποιους καλούς πελάτες του.
Κι όπως συμβαίνει με κάθε δημοφιλή κι επιτυχημένη συνταγή, δεκάδες είναι οι αυθεντικές εκδοχές της, όλες αυθεντικές κι όλες διαφορετικές. Καταλήξαμε σε μία, παραλείποντας σκόρδο και αντσούγια …
Σαλάτα Ceasar’s
υλικά:
1 τρυφερό μαρούλι, κομμένο με το χέρι σε κομμάτια
καλαμπόκι βρασμένο ή από κονσέρβα
στήθος κοτόπουλου βρασμένο
κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί
φλούδες παρμεζάνας ή γραβιέρας
Για το ντρέσσινγκ:
4 κουταλιές λάδι
1,5 κουταλιά άσπρο ξύδι
2 κουταλιές μαγιονέζα
2 κουταλάκια μουστάρδα
σκόρδο πολτοποιημένο, φιλέτο αντσούγιας (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε το μαρούλι, το στραγγίζουμε καλά και το κόβουμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε το καλαμπόκι και το κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές.
Φτιάχνουμε τα κρουτόν περνώντας κύβους μπαγιάτικου ψωμιού από τηγάνι, στο οποίο ζεστάναμε λίγο λάδι ή βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά του ντρέσσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Ρίχνουμε από πάνω τα κρουτόν και τις φλούδες του τυριού και σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου