Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Νηστίσιμα ρωξάκια …

… On the ρωξ.
Για το ρωξάκι πρωτοάκουσα πολλά χρόνια πριν, από  το σύντροφό μου όταν πρωτοδοκίμαζε τη μαγειρική μου. Με ρώτησε αν ξέρω να φτιάχνω ρωξάκια κι αιφνιδιάστηκα επειδή όχι μόνο δεν είχα ξανακούσει για τέτοιο γλυκό, αλλά και γιατί στάθηκε αδύνατο να βρω κάποια -υποτυπώδη έστω-συνταγή σε βιβλία και οδηγούς μαγειρικής, σ' εκείνη τη μακρινή προ- internet εποχή. 
Οι νεφελώδεις περιγραφές του θύμιζαν περισσότερο την απέλπιδα προσπάθεια του Κωνσταντίνου να περιγράψει το προφιτερόλ και στάθηκε αδύνατον να σχηματίσω μια θολή έστω εικόνα  για τα ρωξάκια, που τα περιέγραφε ως λαχταριστά και δημοφιλέστατα.
Και τα χρόνια περνάνε και σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Μακεδονίας, σ' ένα ξεχασμένο από το χρόνο και τους πελάτες καφενείο-μπακάλικο, είδα μέσα σε σκονισμένα σακουλάκια κάτι δίχρωμα μακρόστενα γλυκά, ένα από τα οποία αγόρασε και μου παρουσίασε ο καλός μου, με ύφος θριαμβευτή σταυροφόρου που επιτέλους είχε πατήσει την Ιερουσαλήμ.

Αυτό λοιπόν είναι το περίφημο ρωξάκι; Ατσούμπαλο, υπερβολικά γλυκό και κολυμπώντας στο σιρόπι. Πρώτη εντύπωση απογοητευτική.
Ύστερα όμως το ξανασκέφτηκα. Για ένα παιδί που μεγάλωνε με φτώχεια και στερήσεις σ' ένα  χωριό ξεχασμένο απ’ το θεό,  οι ευκαιρίες να φάει ένα γλυκό θα ήταν σπάνιες και το ρωξάκι πραγματικό κελεπούρι.
Σιγά-σιγά και για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, τα ρωξάκια άρχισαν να γίνονται δημοφιλή και τα βρίσκαμε πανεύκολα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Κι εγώ βρήκα δεκάδες συνταγές κι έφτιαξα πολλές φορές ρωξάκια, προσπαθώντας πάντα να γλυκάνω αναδρομικά το μικρό αγόρι που σήμερα είναι ένας υπέροχος άντρας.

Βρήκα και μια νηστίσιμη εκδοχή και την έφτιαξα για τη Μ. Εβδομάδα. Και για να θυμίζουν τα ρωξάκια μου εκείνο το πρώτο ρωξάκι, τα έφτιαξα μεγάλα, ατσούμπαλα και με λίγο παραπανίσιο σιρόπι …


Νηστίσιμα Ρωξάκια


ΠΙΑΤΟ 


υλικά:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 1/2 ποτήρια αλεύρι
2 κοφτά κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλιά σούπας κακάο
κανέλλα, γαρύφαλλο


Για το σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι






Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το λάδι. 

Ανακατεύοντας ρίχνουμε την κανέλλα και το γαρύφαλλο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. 

Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης, στο οποίο προσθέτουμε το κακάο φροντίζοντας να αναμειχθεί πολύ καλά.

Έχουμε τώρα 2 ζύμες.



ΑΣΠΡΗ ΖΥΜΗ
ΚΑΦΕ ΖΥΜΗ




Αφήνουμε τις ζύμες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν (περίπου 1 ώρα).




ΑΣΠΡΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ

ΚΑΦΕ ΦΟΥΣΚΩΜΑ



Ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε μακρόστενο φύλλο. 

Πλάθουμε την καφέ ζύμη σε χοντρό κορδόνι και την τοποθετούμε πάνω στη λευκή.




ΑΝΟΙΓΜΑΔΥΟ ΖΥΜΕΣ 



Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη. 

Αν θέλουμε να κάνουμε τα κλασσικά μικρά ρωξάκια, χωρίζουμε τις δύο ζύμες στη μέση και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.




ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσουν.




ΨΗΜΕΝΑ 



Φτιάχνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε τα ρωξάκια μόλις κρυώσουν.



ΕΤΟΙΜΑ

.

.




 

2 σχόλια: