... Τρία κιλά σαλιγκάρια είχα πάρει, προβρασμένα να χρεωθεί άλλος το φονικό τάχα μου, το ένα κιλό το έφτιαξα γιαχνί, το δεύτερο το προορίζω για μια απομίμηση των μπουμπουριστών στα μέτρα μου και το τρίτο το καλύτερο το φυλάω για στιφάδο.
Σχέση με την Κρήτη δεν έχω, δεκάδες Κρητικοί όμως είναι υπερήφανα πρόθυμοι να μας δείξουν πώς να φτιάχνουμε τους χοχλιούς τους. Μια στρώση αλάτι θέλει λέει και ζωντανούς τους χοχλιούς να μαζεύουν το αλάτι και να κλείνονται στο καβούκι τους αλατισμένοι οι δόλιοι - σατανικά ευφυής σύλληψη. Εγώ που δεν τρώω σταλιά αλάτι λόγω κορτιζόνης θα περάσω στο επόμενο στάδιο με τα προβρασμένα μου ...
Σαλιγκάρια με λάδι, ξύδι και δεντρολίβανο
υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια (εδώ προβρασμένα)
λάδι κατά βούλησιν (εδώ μόλις 4 κουταλιές)
δεντρολίβανο
ξύδι (εδώ μισή κούπα)
αλάτι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και τα σωτάρουμε να λαδωθούν.
Βάζουμε τα κλαράκια του δεντρολίβανου και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί.
Σερβίρουμε.