Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025

Ρεβύθια προβρασμένα ...

... Είναι θρεπτικά, νόστιμα, υγιεινά, πρωτεϊνούχα και ευέλικτα παρά τη φαινομενική σκληράδα τους. Τα ρεβύθια, λιγότερο δημοφιλή από τα εθνικά μας φασόλια και τη φακή που δικαιωματικά έχει τα πρωτοτόκια μια και γίνεται πανεύκολα, γρήγορα και χωρίς bye-bye και μούλιασμα σε νερά. 
Εγώ τα φτιάχνω συχνά, συνηθέστερα σε γρήγορες συνταγές όπως το αγαπημένο όλων πιλάφι με ρεβύθια, σε άλλες εποχές εμπλουτισμένο με σύγκλινο, κόβοντας δρόμο για την κλασσική ρεβυθόσουπα, για ένα χειμωνιάτικο μινεστρόνε, ένα αρωματικό κάρρυ, ένα φτωχικό αλλά χορταστικότατο κοφτό μακαρονάκι, κι ένα σωρό άλλα πιάτα που ξαναβρίσκω ανατρέχοντας στο αλφαβητάριο μαγειρικής μου. Οπότε τα προβρασμένα σε κονσέρβα ήταν μια μεγάλη βοήθεια σε χρόνο και κόπο. Τα είχε πρωτοφέρει το Lidl χρόνια πριν, στις ισπανικές του εβδομάδες - σε γυάλινο βάζο και τιμή 0,99, κι αν ξέμεναν στα ράφια, τα έβρισκες και φθηνότερα. Από όταν ακρίβυναν πολύ, έριξα αλλού τα μάτια μου και ακούμπησαν στα economy του Market in, λύση καλή και προσιτή. Υπάρχουν και της Ομοσπονδίας αλλά είναι κομμάτι αλμυρά για μένα.
Από όταν απέκτησα χύτρα όμως, αποφάσισα να φτιάχνω τα δικά μου. Υπάρχουν ρεβύθια Ελλήνων παραγωγών σε πολύ καλή τιμή και ποιότητα, πήρα μπόλικα σε προσφορά 1+1 και ανασκουμπώθηκα ...

Ρεβύθια προβρασμένα


υλικά:
500 γρ. ρεβύθια (εδώ μικρά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
2 δαφνόφυλλα
1 κύβος





Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβύθια: τα βάζουμε σε μεγάλο μπωλ για να έχουν χώρο να φουσκώσουν.



Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό από τη βρύση.



Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στη χύτρα.



Περιχύνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν καλά και σίγουρα πάνω από το όριο min και κάτω από το όριο max.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι ολόκληρο και το καρότο επίσης.

Προσθέτουμε τον κύβο και τα δαφνόφυλλα.



Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε το δείκτη στα λαχανικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ανέβει η βαλβίδα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30΄-35΄ περίπου.

Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα επάνω, να πέσει ο βρασμός και να κρυώσει.

Πριν ανοίξουμε το καπάκι, γυρνάμε τη βαλβίδα ώστε να φύγει τυχόν ατμός που υπάρχει ακόμη.

Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν.

Τα μοιράζουμε σε σακουλάκια για κατάψυξη, αν θέλουμε με λίγο από το ζουμί τους.

Οι κονσέρβες περιέχουν 400 γρ. συνολικά και 280 γρ. καθαρό βάρος. Οπότε βάζουμε σε κάθε σακουλάκι από 300 έως 350 γρ. 


Σφραγίζουμε καλά τα σακουλάκια και αποθηκεύουμε στον καταψύκτη.

Αποψύχουμε και τα προσθέτουμε στη συνταγή που διαλέξαμε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου