... Ούτε για το τυπικό γιουβέτσι, ούτε για το κακοβαφτισμένο κριθαρότο, ούτε καν για το σκέτο από γκιουβέτσι που θα γίνει σε λίγο το επίσημο κυριακάτικο φαγητό για να μας θυμίζει το ωραίο ψητό της Κυριακής, μιας άλλης Κυριακής απ' το χωριό, δεν την ξέρεις.
Για άλλη συνταγή έχω το ακριβοπληρωμένο πλέον κριθαράκι.
Θα κρατήσω τη σάλτσα, θα τσοντάρω ρεβύθια και μια φλούδα τυρί και θα το κάψουμε κυρ- Στέφανε ...
Κριθαράκι με ρεβύθια
υλικά:
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα κονκασέ
550-600 ml ζωμός (εδώ 1 κύβος λαχανικών σε ζεστό νερό)
250 γρ. χοντρό κριθαράκι
200 γρ. βρασμένα ρεβύθια (από κονσέρβα)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
μανούρι, ανθότυρο ή άλλο τυρί
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο (εδώ από τα κατεψυγμένα μου) μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 5΄).
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να αναμειχθεί και να γυαλίσει.
Ρίχνουμε τα ρεβύθια στραγγισμένα, τον κύβο και σωτάρουμε.
Ρίχνουμε και τη ντομάτα και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το νερό.
Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15΄ περίπου, ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι, ανακατεύοντας πού και πού για να μην πιάσει στον πάτο της σωτέζας.
Χρωματίζουμε με το μαϊντανό και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Σερβίρουμε.
Αν θέλουμε και μπορούμε ρίχνουμε από πάνω με μανούρι ή ανθότυρο που σπάμε με το χέρι μας ή τριμμένο σκληρό τυρί.
Εδώ με μια αφηρημένη ιδέα ημίσκληρο με χαμηλά λιπαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου