… Very βερύκοκκο κυκλοφορεί αυτή την εποχή και πολύ καλά κάνει. Και πολύ καλά κάνουμε κι εμείς που πέσαμε με τα μούτρα πάνω του, να προλάβουμε να κάνουμε όσο πιο πολλά γλυκά μπορούμε, μια και η εποχή του είναι σύντομη και δεν το ξαναβρίσκουμε μέχρι του χρόνου. Ας λάβουμε κι ας φάγουμε λοιπόν αυτή την εντυπωσιακή …
Τάρτα με βερύκοκκα και κρέμα φυστικιού
υλικά:
1/2 κούπα φυστίκια Αιγίνης (ανάλατα)
1/4 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
65 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
1 αυγό χτυπημένο
1 βανίλια
550 γρ. βερύκοκκα
1 κουταλάκι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
μαρμελάδα βερύκοκκο
1 φύλλο σφολιάτα
Πλένουμε τα βερύκοκκα και τα κόβουμε σε 4 ή 6 φέτες το καθένα.
Κρατάμε στην άκρη μια κουταλιά φυστίκια και αλέθουμε στο multi τα υπόλοιπα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη.
Ρίχνουμε τη μαργαρίνη σε κυβάκια και συνεχίζουμε μέχρι το μείγμα να γίνει μια λεία πάστα.
Προσθέτουμε τα 3/4 του αυγού, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας ελαφρά με τον πλάστη και απλώνουμε την πάστα φυστικού στη σφολιάτα, αφήνοντας ένα κενό περιθώριο 2 εκ. γύρω-γύρω.
Έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά της τάρτας, αραδιάζουμε τα βερύκοκκα σε 4-5 σειρές, εναλάσσοντας σε κάθε σειρά τον προσανατολισμό τους.
Γυρίζουμε ελαφρά τις άκρες της σφολιάτας προς τα μέσα και φτιάχνουμε ένα κορδονάκι.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄.
Χτυπάμε το υπόλοιπο αυγό με την κρέμα γάλακτος και αλείφουμε τη σφολιάτα.
Αλέθουμε τα υπόλοιπα φυστίκια και πασπαλίζουμε τα βερύκοκκα μαζί με την καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, για 35΄ περίπου.
Γυρίζουμε μια φορά το ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος ώστε η τάρτα να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με 1 κουταλιά νερό στα μικροκύματα και αλείφουμε τα βερύκοκκα να γυαλίσουν.
Τρατάρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου