Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Το Easter bunny …

… και τα τοιαύτα δεν τα ξέραμε στην εποχή μου. Τα ύστερα του κόσμου ξέραμε, που είχε ψωμοτύρι ο Φιλιππίδης και μας έκανε εντύπωση και σαν έκφραση.
Τι τ’ ανακατεύω τώρα τα πασχαλινά λαγουδάκια με τις σειρές της εποχής μου; Το μυαλό μου φταίει που δουλεύει όπως το πληκτρολόγιο στα καινούρια κινητά. Ξεκινάς να γράψεις μια λέξη και τη συμπληρώνει με δική του πρωτοβουλία - περνιέται και για έξυπνο κινητό βλέπεις. Ξεκίνησα απ’ το easter και μ’ έβγαλε στα ύστερα.
Όσο για τα λαγουδάκια, είναι κάτι αφράτα τσουρεκάκια που έφτιαξα το Πάσχα κι είναι κρίμα να περιμένουν μέχρι το άλλο Πάσχα για να ντεμπουτάρουν. Εξάλλου μέχρι την Πεντηκοστή, Πάσχα είναι ακόμη …

 

Τσουρεκάκια σαν λαγουδάκια

 

IMG_7998

 

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά ζάχαρη
20 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
300 ml γάλα
2 αυγά
80 γ. μαύρη σταφίδα

 

 

 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στο μπωλ του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη, τη μαγιά θρυμματισμένη και το γάλα που έχουμε ζεστάνει ελαφρά. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το γάντζο και ρίχνουμε το βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια, 1 αυγό και μια πρέζα αλάτι.

 

 

SAM_5744

 

 

SAM_5746

 

 

SAM_5747

 

 

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά, χρόνος στον οποίον η ζύμη θα γίνει λεία και μαλακή. Ρίχνουμε τις σταφίδες και μόλις ενσωματωθούν απομακρύνουμε το γάντζο και φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη.

 

 

SAM_5748

 

 

 

SAM_5750

 

 

Σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

SAM_5751

 

 

SAM_5766

 

 

 

SAM_5770

 

 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα κομμάτια, αλευρώνοντας τα χέρια μας. Αλευρώνουμε και τον πάγκο, αφήνουμε στην άκρη το ένα κομμάτι και σχηματίζουμε 6 μπαλίτσες με τα υπόλοιπα.

 

 

SAM_5771

 

 

SAM_5772

 

 

Πλάθουμε ισάριθμα κορδόνια τα διπλώνουμε στη μέση και ενώνουμε τις άκρες τους στριφογυρίζοντάς τες. Έτσι έχουμε ένα άδειο κυκλάκι στο οποίο θα βάλουμε την κοιλίτσα του κούνελου και τις στριφογυριστές άκρες του που θα είναι τα αυτιά του. Βάζουμε προσεκτικά τα λαγουδάκια σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.

 

 

SAM_5775

 

 

 

SAM_5776

 

 

Αλείφουμε πολύ προσεκτικά με το δεύτερο αυγό τα λαγουδάκια. Πλάθουμε με το κομμάτι της ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη 6 μικρά μπαλάκια και τα ακουμπάμε απαλά πάνω στα κενά δίνοντας μια φουσκωτή κοιλίτσα σε κάθε κούνελο. Αλείφουμε με αυγό προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσουμε τη ζύμη.

 

 

SAM_5777

 

 

 

SAM_5778

 

 

 

SAM_5779

 

 

 

SAM_5780

 

 

Αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 λεπτά περίπου σε θερμοκρασία δωματίου, χωρίς να τα σκεπάσουμε αυτή τη φορά.

 

 

SAM_5791

 

 

 

SAM_5789

 

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 25 λεπτά. 

 

 

SAM_5792

 

 

 

SAM_5794

 

 

Αφήνουμε τα λαγουδάκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Αν θέλουμε να τα χαρίσουμε, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και δένουμε ένα φιογκάκι στο λαιμό τους.

 

 

IMG_7995

 

 

 

SAM_5802

 

 

 

IMG_7994

 

 

 

IMG_7996

 

 

 

SAM_5805

 

 

 

IMG_8001

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου