Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Ήταν μικρά …

… αλλά ώριμα. Ίσως υπερβολικά ώριμα για την ηλικία τους. Και παρότι από τα πρώτα που βγήκαν, σε εξαιρετικά καλή τιμή. Και πήρα ένα και δύο και τρία και τέσσερα σκαφάκια κι ένιωσα μεγαλοεφοπλιστής και φούσκωσα από υπηρηφάνεια.
Κι ύστερα ξεφούσκωσα μέχρι να τα φτιάξω όλα μαρμελάδα σε 3 άτοκες δόσεις γιατί τη μαρμίτα την είχα δανείσει στον Πανοραμίξ κι οι κατσαρόλες μου μικρές.
Έγινε μια εξαιρετική μαρμελάδα, ελαφρώς υπόξινη γιατί όλο και λιγοστεύω τη ζάχαρη, και μ’ ένα χρώμα κεχριμπαρένιο, ίδιο ιριδίζον τοπάζι.
Της αξίζει να κοσμήσει ένα ξεχωριστό …

 

Τσιζκέικ με βερύκοκκα

 

IMG_8128

 

υλικά:
200 γρ. μπισκότα digestive
100 γρ. μαργαρίνη

300 γρ. γινωμένα βερύκοκκα
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
1/4 κούπας ζάχαρη

500 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
3/4 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια

 

 

 

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα βερύκοκκα μαζί με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας πού και πού, για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και, αν δεν έχουν λυώσει στο βράσιμο, πολτοποιούμε τα βερύκοκκα με το ραβδομπλέντερ.

Παρακάπτουμε αυτό το στάδιο αν έχουμε έτοιμη μαρμελάδα βερύκοκκο.

 

Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi και τα ανακατεύουμε με τη λυωμένη μαργαρίνη. Τα στρώνουμε σε φόρμα διαστάσεων 24x34 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 165 βαθμούς Κελσίου.

 

 

SAM_6124

 

 

 

SAM_6126

 

 

Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι ν’ αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα 3/4 κούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λυώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τ’ αυγά, τη βανίλια και μια πρέζα αλάτι. Μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα, το αδειάζουμε πάνω στην ψημμένη βάση του μπισκότου.

 

 

SAM_6125

 

 

 

SAM_6127

 

 

 

SAM_6128

 

 

Ρίχνουμε άτσαλα μικρές κουταλιές μαρμελάδας εδώ κι εκεί, στην επιφάνεια του τυριού. Χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα, καλαμάκι μπαμπού ή λεπτό μαχαίρι στριφογυρίζουμε τη μαρμελάδα δημιουργώντας στροβίλους ή άλλα σχέδια πάνω στον καμβά του τυριού.

 

 

SAM_6130

 

 

 

SAM_6133

 

 

 

SAM_6131

 

 

 

 

SAM_6134

 

 

Ψήνουμε μέχρι να πήξει η κρέμα του τσιζκέικ, για 25 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

 

 

SAM_6136

 

 

 

IMG_8129

 

 

 

IMG_8127

 

 

Σερβίρουμε κόβοντας το τσιζκέικ σε τετράγωνα κομμάτια.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου