Ριζότο με αμπελόφυλλα
υλικά:
20-25 τρυφερά αμπελόφυλλα (εδώ φρέσκα)
1-1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
1 άσπρο κρεμμύδι
1-2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος, δυόσμος
κουκουνάρι
μαύρες σταφίδες
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
ζωμός κότας
προαιρετικά:
ξύσμα ή/και χυμός λεμονιού
τριμμένη γραβιέρα
βούτυρο ή μαργαρίνη
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και, αν δεν είναι πολύ τρυφερά, τα ζεματάμε σε καυτό νερό, κάτι που δε χρειάστηκε στην περίπτωσή μας.
Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε 5άδες ή 10άδες και τα τυλίγουμε ρολό.
Τα κόβουμε με ψαλίδι και ξετυλίγουμε τις λωρίδες τους.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το πολτοποιήσουμε στο multi.
Ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι (περίπου 5΄).
Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα, τα μυρωδικά και τις σταφίδες.
Φροντίζοντας να διατηρούμε ζεστό το ζωμό, ρίχνουμε 2 κουτάλες στο ριζότο και ανακατεύουμε.
Όταν το ρύζι απορροφήσει το ζωμό, ρίχνουμε άλλες 2 κουτάλες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το ρύζι να βράσει και να χυλώσει.
Χρειάζονται περίπου 18΄- 20΄ για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, ρίχνουμε στο ριζότο λίγο βούτυρο και μια χούφτα τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε να λυώσουν, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 1΄- 2΄.
Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, προαιρετικά με ξύσμα ή χυμό λεμονιού.
.
Ήξερα τη γκρίζα διαφήμιση. Είδα και τη μαύρη. Χαλάλι σας ...
ΑπάντησηΔιαγραφή