Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Τρυφερή ήταν …

… η νύχτα, τρυφερά και τ’ αμπελόφυλλα που μαζεύτηκαν πρωί-πρωί, τρυφερή κι η χειρονομία που τα έφερε στα χέρια μου.
Η ζωή όμως είναι σκληρή και δε μ’ αφήνει να τα περιποιηθώ όπως τους αξίζει. Ντολμαδάκια τους πρέπει να γίνουν, αλλά η Λωξάντρα μετακόμισε και πήρε και τον Ταρνανά μαζί της και πού χρόνος να γεμίσω και να τυλίξω ένα-ένα τα φύλλα. Θα με βρει η επόμενη τρυφερή νύχτα στην κουζίνα.
Ευτυχώς που υπάρχει μια εξαιρετική εναλλακτική, πιο εξωστρεφής και απελευθερωμένη. Τα ίδια υλικά, η ίδια νοστιμιά σ’ ένα …

 

Ριζότο με αμπελόφυλλα

 

IMG_8123

 

Υλικά:
20-25 τρυφερά αμπελόφυλλα (εδώ φρέσκα)
1-1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
1 άσπρο κρεμμύδι
1-2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθος, δυόσμος
κουκουνάρι
μαύρες σταφίδες
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
ζωμός κότας

προαιρετικά: ξύσμα ή/και χυμός λεμονιού
                    τριμμένη γραβιέρα
                   βούτυρο ή μαργαρίνη

 

 

 

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και, αν δεν είναι πολύ τρυφερά, τα ζεματάμε σε καυτό νερό, κάτι που δε χρειάστηκε στην περίπτωσή μας. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε 5άδες ή 10άδες και τα τυλίγουμε ρολό. Τα κόβουμε με ψαλίδι και ξετυλίγουμε τις λωρίδες τους.

 

 

SAM_6057




SAM_6059

 

 

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και σωτάρουμε το κρεμμύδι, αφού το πολτοποιήσουμε στο multi. Ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το ρύζι και το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι (περίπου 5΄).

 

 

SAM_6060




SAM_6061




SAM_6062




Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα, τα μυρωδικά και τις σταφίδες.

 

 

SAM_6063




SAM_6064




SAM_6065




Φροντίζοντας να διατηρούμε ζεστό το ζωμό, ρίχνουμε 2 κουτάλες στο ριζότο και ανακατεύουμε.

 

 

SAM_6067




SAM_6069


 

Όταν το ρύζι απορροφήσει το ζωμό, ρίχνουμε άλλες 2 κουτάλες, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το ρύζι να βράσει και να χυλώσει. Χρειάζονται περίπου 18΄-20΄ για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

 

 

SAM_6070




 

 

SAM_6072




Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αν θέλουμε, ρίχνουμε στο ριζότο λίγο βούτυρο και μια χούφτα τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να λυώσουν, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 1΄-2΄.

 

 

SAM_6073




SAM_6074



Σερβίρουμε το ριζότο αμέσως, προαιρετικά με ξύσμα ή χυμό λεμονιού.

 

 

IMG_8124




IMG_8118




IMG_8118α




IMG_8120




IMG_8122




 

 

 

 

.

 

2 σχόλια:

  1. Αυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
    Από σύγχρονες κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη ενώ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
    Μάθετε περισσότερα εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/mavristafida/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήξερα τη γκρίζα διαφήμιση. Είδα και τη μαύρη. Χαλάλι σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή