Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Κοτόπουλο λεμονάτο με αγκινάρες και μυρωδικά …

… Καρδιά αγκινάρα, απ’ ό,τι ξέρω τουλάχιστον, δεν έχω. Είμαι υπέρ της μοναρχίας σε θέματα καρδιάς κι όσο κι αν ψιλοεξεγείρεται καμμιά φορά το πόπολο, ο βασιλιάς παραμένει στο θρόνο του, που άλλοτε πατά σταθερά στα τέσσερα λιονταροπόδαρά του κι άλλοτε κλυδωνίζεται αλλά δεν βυθίζεται.
Καρδιά αγκινάρα μπορεί να μην έχω, αλλά έχω καρδιές αγκινάρας. Αυτές τις μικρές τρυφερές καρδιές συντηρημένες σε άλμη, που ανοίγουν σα νούφαρα στο μαγείρεμα και κάνουν την κατσαρόλα έναν ιερόσυλο πίνακα του Μονέ. Με κοτόπουλο θα τις φτιάξω, με μια λεμονάτη συνταγή που θυμίζει λίγο φρικασέ …

 

 Κοτόπουλο λεμονάτο με αγκινάρες και μυρωδικά

  

IMG_7365 

 

υλικά:
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
400 γρ. καρδιές αγκινάρας (από κονσέρβα)
1 κρεμμύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κουταλιά αλεύρι
άσπρο κρασί
1 ποτήρι ζωμός
μπόλικος μαϊντανός
7-8 φυλλαράκια δυόσμος
χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι

 

 

 

 

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μέτριους κύβους, το αλατοπιπερώνουμε και το ροδίζουμε σε 2-3 κουταλιές λάδι. Μόλις αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. 

Τα αφήνουμε να σωταριστούν μαζί για 5΄ και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, καβουρντίζουμε για 3΄-4΄ και ρίχνουμε το ζωμό. 

Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30΄, φροντίζοντας να υπάρχει πάντα ζουμί στο φαγητό.

 

 

SAM_4016

 SAM_4017

 

 

Στραγγίζουμε τις αγκινάρες, τις ξεπλένουμε και τις τοποθετούμε προσεκτικά στην κατσαρόλα. Χαζεύουμε μέχρι ν’ ανοίξουν τα πέταλά τους, ρίχνουμε το μισό μαϊντανό και το δυόσμο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15΄.

 

 

SAM_4021

 SAM_4025

 SAM_4033

 

 

Σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

 

 

IMG_7369

  

IMG_7366

  

IMG_7368

 

 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου