Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κολοκύθα αρίδα γλυκό του κουταλιού …

Άλλος πάει στην Πρέβεζα για καφέ. Άλλος πάει στο Μέτσοβο για κοντοσούβλι. Άλλος πάει στο Ριάχοβο για κρομμύδια.
Εγώ πάω στα Γρεβενά για κολοκύθα.
Καθένας με την τρέλλα του κι εγώ με την ομπρέλα μου. Διότι, εκτός των άλλων, είχε παλιόκαιρο τη μέρα που την ψώνισα. Ούτε οι βροχές όμως, ούτε η ομίχλη, ούτε η ορατότης μηδέν στην Εγνατία με εμπόδισαν.
Φέτος ήμουν αποφασισμένη να φτιάξω επιτέλους κολοκύθα αρίδα. Ακόμη κι αν αυτό απαιτούσε να φτάσω μέχρι τα Γρεβενά και να πάρω σβάρνα όλους τους πάγκους της λαϊκής μέχρι να εντοπίσω τις ηρωικές εκείνες γυναίκες που έβγαλαν με την αρίδα κιλά ολόκληρα κολοκύθα, τα πέρασαν απ’ τον ασβέστη και τα απέδωσαν λευκά και άσπιλα στην κοινωνία. Απ’ όλες αγόρασα κι όλες τις ρώτησα για τη συνταγή.
Άλλες την έβραζαν κι άλλες τη ζεμάταγαν, όλες όμως την άφηναν στο ξυνό πριν τη βράσουν. Μπελαλίδικο γλυκό η κολοκύθα, ακόμη κι αν την πάρεις κομμένη κι ασβεστωμένη. Φτάνει όμως να δεις τα χρυσαφιά μπουκλάκια να γυαλίζουν στο σιρόπι τους, για να ξεχάσεις αμέσως το γλυκό τους βάσανο …

 

 Κολοκύθα αρίδα γλυκό του κουταλιού

  

IMG_7309

 

υλικά:
1,5 κιλό κολοκύθα αρίδα
2 κιλά ζάχαρη
4-5 ποτήρια νερό
1 κουταλιά ξυνό
1 κλαράκι αρμπαρόριζα

1-2 κουταλιές μέλι
χυμός από μισό λεμόνι

 

 

 

Η κολοκύθα που αγόρασα ήταν περασμένη από τον ασβέστη και συνέχισα τη διαδικασία από εκείνο το στάδιο και μετά.

 

SAM_3833 SAM_3835

 

Βράζουμε μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε την κολοκύθα και την αφήνουμε να βράσει για 3΄. 

Τη στραγγίζουμε, την ξεπλένουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλες 2 φορές.

 

SAM_3837 SAM_3838

 

Στραγγίζουμε για τρίτη φορά την κολοκύθα και τη βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό που να τη σκεπάζει και στο οποίο έχουμε διαλύσει το ξυνό. 

Αφήνουμε την κολοκύθα στο νερό για 1 ώρα.

 

SAM_3840 SAM_3841

 

Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και, μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε την κολοκύθα και την αρμπαρόριζα. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κολοκύθα να σιγοβράσει για 20΄. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει όλη τη νύχτα στο σιρόπι και να βγάλει η κολοκύθα τα υγρά που τυχόν έχει κρατήσει.

 

SAM_3843 SAM_3845 SAM_3846  SAM_3854 SAM_3847

 

Την επόμενη μέρα ρίχνουμε στο γλυκό το μέλι και το ξαναβράζουμε όσο χρειαστεί για να δέσει το σιρόπι (από 10΄ έως 20΄).

 

SAM_3852  SAM_3848 SAM_3849 SAM_3850

 

Βάζουμε την κολοκύθα σε αποστειρωμένα βάζα. 

Πρώτα όμως τρατάρουμε.

 

 IMG_7303

IMG_7307

IMG_7305

 SAM_3864 

IMG_7306

  IMG_7312 

IMG_7311

 SAM_3872 

IMG_7310

 

 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου