Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Τα Γρεβενά …

… δεν έχουν μόνο μανιτάρια και κολοκύθες για γλυκό. Έχουν κι εξαιρετικά κρέατα, και ντόπια τυριά με κορυφαίο το ανεβατό, και ζυμαρικά τοπικά με πιο ξακουστά τα πέτουρα και το ξεραμένο φύλλο για πίτα.
Έχουν και εκτροφεία θηραμάτων και βρίσκεις πέρδικες, ορτύκια, τσίχλες, φασιανούς, τσαλαπετεινούς και παγώνια – γεια σου Σταύρο και κυρ-Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη.
Δωρεάν έλαβα, δωρεάν θα δώσω.
Δεν ήταν και λίγο να με φέρει στα Γρεβενά μες την ομίχλη πέντε-οχτώ και να γυρνάει αδιαμαρτύρητα όλους τους πάγκους της λαϊκής φορτωμένους κολοκύθες και υπό βροχή ο έτερός μου ήμισυς.
Γι’ αυτό αγόρασα φρέσκα ντόπια λουκάνικα. Πολλά λουκάνικα. Και με πορτοκάλι και μυρωδικά, και πικάντικα με πιπεριά, και πιο γλυκά με πράσο και, σε πρώτη εμφάνιση, αυτά με τα μανιτάρια.
Με τα πικάντικα θα του φτιάξω ένα
πηλιορείτικο σπετζοφάι, να ζεσταθεί και να καρδαμώσει. Κι εκείνα με το μανιτάρι θα τα φυλάξω για μια ιδιαίτερη συνταγή …

 

 

Νιόκι στο φούρνο με κιμά από λουκάνικο

 

 

IMG_7333

 

 

υλικά:
600 γρ. χωριάτικα λουκάνικα
600 γρ. νιόκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κουταλιές τοματοπελτές
μισό κουτ. γλυκού πάστα τσίλι
τριμμένο τυρί
1 ποτήρι ζωμός βοδινού

προαιρετικά: δεντρολίβανο

 

 

 

Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από τα λουκάνικα και βγάζουμε το εσωτερικό τους.

 

 

SAM_3910

 

 

 

SAM_3912

 

 

 

SAM_3914

 

 

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αρχίζουμε να σωτάρουμε το λουκάνικο πιέζοντάς το με πηρούνα ώστε σιγά-σιγά να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να γίνει ένας σπυρωτός κιμάς.

 

 

SAM_3916

 

 

 

SAM_3918

 

 

Καβουρντίζουμε το λουκάνικο για 10΄, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο σε φετάκια, το τσίλι και, αν το χρησιμοποιήσουμε, το δεντρολίβανο.
Τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, και 1 ποτήρι ζωμό βοδινού (ή λαχανικών). Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄.  Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

 

 

SAM_3919

 

 

 

SAM_3922

 

 

 

SAM_3923

 

 

Βράζουμε τα νιόκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3΄ περίπου, ή μέχρι να ανέβουν στη επιφάνεια του νερού. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε λαδώσει ελαφρά.

Ρίχνουμε πάνω από τα νιόκι το λουκάνικο με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε απαλά. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε με λίγο δεντρολίβανο.

 

 

SAM_3924

 

 

 

SAM_3930

 

 

 

SAM_3931

 

 

Πασπαλίζουμε με μια χούφτα τυρί και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄.

 

 

SAM_3932

 

 

 

SAM_3933

 

 

 

SAM_3935

 

 

 

IMG_7324

 

 

Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

IMG_7327

 

 

 

IMG_7330

 

 

 

IMG_7334

 

 

 

IMG_7328

 

 

 

IMG_7336

 

 

 

IMG_7332

 

 

 

IMG_7335

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου