Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Γκρατέν ψωμιού με ντομάτα και μοτσαρέλα …

… "Φάτε ψωμοτύρι και ντομάτα" ήταν η σταθερή απάντηση των μεγάλων, όταν δεν είχαν κάτι άλλο πρόχειρο να μας ταΐσουν, φαγανά πιτσιρίκια όπως ήμασταν.
Ψωμοτύρι και ντομάτα θα τα
ΐσω κι εγώ το πόπολο σήμερα που δεν προφταίνω να μαγειρέψω. Μόνο που θα είναι περιωπής. Με ψωμί ολικής, μοτσαρέλα και ντομάτα, όλα μαζί φουρνιστά και λαχταριστά …

 

Γκρατέν ψωμιού με ντομάτα και μοτσαρέλα

  

IMG_7313 

 

υλικά:
8 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
2 μπάλες μοτσαρέλα
2-3 μεγάλες ντομάτες
150 ml φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά
4 κουταλιές γάλα εβαπορέ
2 αυγά

προαιρετικά: μυρωδικό της επιλογής μας



Εάν χρησιμοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί, το μουλιάζουμε πρώτα για μισή ώρα σε 100 ml γάλα.


Κόβουμε το ψωμί σε ισόπαχες φέτες, τη μοτσαρέλα σε ροδέλες και τη ντομάτα επίσης. 

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε όρθιες και εναλλάξ τις φέτες του ψωμιού, της μοτσαρέλας και της ντομάτας.

 

SAM_3856 SAM_3857 SAM_3858

 

Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το εβαπορέ, το αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τις στρώσεις προσεκτικά. 

Αν έχουμε λίγο χρόνο αφήνουμε το φαγητό να τραβήξει, τα υγρά και να αφρατέψει το ψωμί.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, για 15΄-20΄, ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ξεροψηθεί το ψωμί.

 

SAM_3860

SAM_3862

  SAM_3865

  SAM_3867

  SAM_3871

 

 

Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

IMG_7321

  SAM_3870

  IMG_7316

 IMG_7314

  IMG_7318

  IMG_7319

  IMG_7320

 

 




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου