Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Μουστοκούλουρα χωρίς γλουτένη …

… Τούτου του μουστουκούλουρου είναι δικό μου και δικό μου. Δεν μπορεί κανείς να μου το πάρει. Γιατί είναι η γλουτενφρί παρηγοριά μου, η εναλλακτική στις ατέλειωτες ρυζογκοφρέτες και τα μπισκοτάκια, ο απόηχος παλιών αγαπημένων γεύσεων, ουδόλως λησμονημένων.
Δεν έχει ούτε την έντονη γεύση, ούτε την αξεπέραστη υφή των κλασσικών μουστοκούλουρων. Δεν είναι τραγανό ούτε εύθρυπτο, παρόλα αυτά όμως δεν είναι και μια λύση ανάγκης. Έχει ακέραιη τη γλύκα του πετιμεζιού και το άρωμα από τα κανελλογαρύφαλλα, ζυμώνεται και πλάθεται εύκολα, ψήνεται γρήγορα και διατηρείται για καιρό.
What more? ...


Μουστοκούλουρα χωρίς γλουτένη



SAM_3372

 


υλικά:
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
1/2 κούπα χλιαρό νερό
1 κούπα πετιμέζι
2-3 κουταλιές κονιάκ
κανέλλα
γαρύφαλλο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
4 κούπες αλεύρι χωρίς γλουτένη

σουσάμι

 

 

 

Οι συνταγές χωρίς γλουτένη έχουν πάντα το ρίσκο τους.
Η αναλογία υγρών/στερεών, το πόσο αλεύρι θα πάρει τελικά η συνταγή, το πόσο εύκολα θα πλάθεται το μείγμα, όλα έχουν ένα σασπένς που μας κάνει να μην πλήττουμε ποτέ. Έχω φτιάξει πολλές φορές τη συνταγή με αυτές τις αναλογίες και τα πήγαμε εξαιρετικά οι δυο μας.
Επειδή το αλεύρι χωρίς γλουτένη περιέχει κυρίως άμυλο, βρήκα ότι εμπλουτίζοντας κάθε κούπα με μια καλή κουταλιά εναλλακτικού αλευριού, τα μουστοκούλουρα παίρνουν γεύση και υφή πιο κοντινή στα κανονικά. Μετρώντας κάθε κούπα αφήνω χώρο για μια κουταλιά καλαμποκάλευρο, μια κουταλιά ρεβυθάλευρο και μια κουταλιά αλεύρι από φαγόπυρο.
Όσο για το λάδι, το ελαιόλαδο τα κάνει λίγο πιο βαριά και δυνατά σε γεύση και μυρωδιά, το σπορέλαιο πιο ελαφριά.



Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το πετιμέζι, το λάδι, το χυμό και το χλιαρό νερό. Δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί το πετιμέζι και να αναμειχθούν καλά όλα τα υγρά. Ρίχνουμε το κονιάκ και τα μπαχαρικά, τη σόδα και το μπέικιν και λίγο-λίγο το αλεύρι. 

Ζυμώνουμε απαλά αλλά καλά, μέχρι τα υγρά να πάρουν όλο το αλεύρι. Χρειάζεται μόνο λίγη προσοχή και υπομονή και να μην προσθέσουμε άλλο αλεύρι παρά μόνο ελάχιστο στο τέλος αν χρειαστεί (δε μου χρειάστηκε ποτέ).

 

 

SAM_8316

 SAM_8317

 

 

Μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη για 30΄στο ψυγείο ή να πλάσουμε αμέσως τα μουστοκούλουρα. Ίσως κολλάει ελαφρά στα χέρια μας, γι’ αυτό καλό είναι να τα πλύνουμε 2-3 φορές και να τα σκουπίσουμε καλά.
Πλάθουμε στρογγυλά μουστοκούλουρα ή κορδόνι και φτιάχνουμε κοτσίδα και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

 

 

SAM_8319

 SAM_8321

 SAM_8322

 

 

Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε ή να τα περάσουμε από μπωλ με σουσάμι.

 

 

SAM_3366

 SAM_3367

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κλεσίου, για 12΄-15΄, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα πλάσουμε και πόσο μαλακά τα θέλουμε.

 

 

SAM_8324

 SAM_8325

 SAM_3368

 SAM_3369

 

 

Τρώμε όσο περισσότερα μπορούμε και διατηρούμε τα υπόλοιπα σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο.

 

 

SAM_3370

  

IMG_4834

  

IMG_4836

 

 SAM_3371

 

 IMG_4837

  

SAM_3373

 

 IMG_4839

  

SAM_3375

 

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου