Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πήγα στη Φλώρινα …

… στην Καστοριά, πήγα στο Μέτσοβο, στα Γρεβενά,
παντού μυρίζανε τσίκνες, ψητά,
σχάρες, λαδόκολλες και μαγειρευτά,
μα δεν ακούμπησα κανένα απ’ αυτά.

Οι σούβλες μου θύμιζαν Διάκο, Αλαμάνα,
κιμάδες, γιουβέτσια, του ζώου τη μάνα,
μπριζόλες, πανσέτες, τ’ αθώα γουρούνια
που ζούσαν σε φάρμες και σε κορφοβούνια,
παϊδάκια αρνίσια, βραστή προβατίνα
φαμίλιες που χάθηκαν τον ίδιο μήνα.

Μη σκεφτείς, όμως, ότι σ’ αυτές τις αναζωογονητικές εκδρομές έμεινα νηστική και παραπονεμένη.

Στο Μέτσοβο φτιάχνουν υπέροχες πίτες
τυριά, τραχανά, τοπικές χυλοπίτες.
Αν πας Γρεβενά και δε φας μανιτάρια
μπορεί να σου κόψουν τα δυο τα ποδάρια.
Χορταίνεις στη Φλώρινα με τις πιπεριές,
φασόλια απ’ τις Πρέσπες, ρεβύθια, φακές.
Κι αν πεις για τη λίμνη και την Καστοριά,
η θέα σου φτάνει, δε θες φαγητά.

Επειδή όμως άνθρωπος είσαι κι εσύ, και μάλιστα ατάσθαλος, και ξέρω ότι ζήλεψες και λιχούδεψες όλα όσα είδες και μύρισες -κι όλο και κάτι τσίμπησες- θα σου φτιάξω κι εγώ σουβλάκια. Να φας, να χορτάσεις, να απολαύσεις και να μην επιβαρύνεις ούτε το κάρμα σου, ούτε τη χοληστερίνη σου …


Σουβλάκια μελιτζάνας


SAM_3607

 

 

SAM_3610

 

 

υλικά:
3 μελιτζάνες
αλλαντικό της επιλογής μας (μπέικον, γαλοπούλα)
τριμένο τυρί (ημίσκληρο, μετσοβόνε, κασέρι)

 

 

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε αφήνοντας μια λωρίδα φλούδας και βγάζοντας την επόμενη. Τώρα έχουμε τρεις επιλογές για την προετοιμασία της μελιτζάνας. Μπορούμε να τις βράσουμε στον ατμομάγειρα κομμένες στη μέση, είτε να τις κόψουμε σε λωρίδες και να τις ψήσουμε στο φούρνο ή να τις τηγανίσουμε σε λίγο λάδι. Εμείς επιλέγουμε την εκδοχή του ατμομάγειρα που είναι και πιο ελαφριά και λιγότερο μπελαλίδικη.

 

 

SAM_3521

 

 

SAM_3523

 

 

Βάζουμε σε κάθε λωρίδα μελιτζάνας λίγο τριμμένο τυρί και ένα κομμάτι αλλαντικό και την τυλίγουμε ρολό. Περνάμε κάθε ρολό σε καλαμάκι μπαμπού φτιάχνοντας σουβλάκια με 3 ή 4 κομμάτια.

 

 

SAM_3526

 

 

SAM_3527

 

 

 

SAM_3531

 

 

SAM_3528

 

 

Ψήνουμε τα σουβλάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου  για 5΄-7΄  ή μέχρι να  λυώσει το τυρί .

 

 

SAM_3585

 

 

SAM_3588

 

 

SAM_3589

 

 

Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

SAM_3605

 

 

SAM_3606

 

 

SAM_3603

 

 

SAM_3608

 

 

SAM_3609

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου