Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ριζότο με λευκή σοκολάτα …

…Εγώ, παιδί μου, είμαι τρελλή. Την πρόλαβες την Πρόβα Νυφικού, με το εξαιρετικό της  –δεν ξέρω πώς το λέμε εμείς εδώ- casting και το εξαιρετικό και τόσο ταιριαστό με την ατμόσφαιρα της σειράς soundtrack;
Από κει δανείστηκα και τον τίτλο που, μάλλον, με περιγράφει. Διότι μόνο τρελλή κι αλλοπαρμένη θ’ ακολουθούσε την – σύμφωνα με τον ίδιο - παλαβομάρα του Jamie Oliver, για να φτιάξει ένα γλυκό σοκολατένιο ριζότο.
Μισή ώρα όρθια κι ακίνητη, σαν τον τσολιά στο Σύνταγμα, η πάσχουσα από ορθοστατική υπόταση ν’ ανακατεύω μέχρι να ξεραθεί το χέρι μου για ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο, εύγευστο και ξεχωριστό. Μόνο που … στον ίδιο χρόνο και με λιγότερο κόπο θα έφτιαχνα ένα κακκάβι κλασσικό ρυζόγαλο – για να μη σου πω ένα ταψί μουσακά και με πεις, εκτός από τρελλή, και υπερβολική ...

 

Ριζότο με λευκή σοκολάτα


ΜΑΜ   

υλικά:
1 κούπα ρύζι (εδώ καρολίνα)
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές ζάχαρη
1 βανίλια
1 κανελλόξυλο
λίγο άσπρο κρασί
2,5 –3 κούπες γάλα
100 γρ. λευκή σοκολάτα
1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη

 


Λυώνουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και ρίχνουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη. Σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι το ρύζι να γυαλίσει και να μοιάζει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί.

 

ΡΥΖΙ

ΑΡΧΙΚΟ ΓΑΛΑ 

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το διατηρούμε ζεστό μέχρι να ολοκληρώσουμε τη συνταγή. Αρχίζουμε να ρίχνουμε κουτάλα-κουτάλα το γάλα, ανακατεύοντας το ριζότο για να μην κολλήσει. Περιμένουμε να απορροφηθεί το γάλα πριν ρίξουμε την επόμενη κουτάλα. 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι. Χρειάζονται περίπου 16΄-17΄, είναι καλύτερα όμως να δοκιμάσουμε το ρύζι για να είμαστε σίγουροι.

 

ΓΑΛΑ ΣΤΑ ΜΙΣΑ

ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟ



Όταν η κουτάλα αφήνει μια γραμμή που δεν κλείνει, το ριζότο είναι έτοιμο και σωστά χυλωμένο.

 


ΓΡΑΜΜΗ

ΒΡΑΣΜΕΝΟ

 
 
Ρίχνουμε τη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη (που μπορούμε και να παραλείψουμε χωρίς πρόβλημα), και ανακατεύουμε μέχρι να λυώσουν και να ενσωματωθούν.

 

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΧΥΛΩΜΕΝΟ

ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ριζότο να ηρεμήσει για 2΄- 3΄. 

Σερβίρουμε με νιφάδες σοκολάτας ή κανέλλα.

 


ΕΤΟΙΜΟ

ΠΙΑΤΟ

ΣΝΙΦ 
 

Η συνταγή ακολουθεί την κλασσική μέθοδο για το ριζότο,  αντικαθιστώντας το ζωμό, που προσθέτουμε στο αλμυρό ριζότο, με ζεστό γάλα και την παρμεζάνα, που προσθέτουμε στο τέλος, με τριμμένη άσπρη σοκολάτα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου