Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Μαρμελάδα κουμ-κουάτ ...



… Αν για τους Κινέζους φέτος είναι η χρονιά του πιθήκου, για μένα μάλλον θα είναι η χρονιά της μαρμελάδας. Ακόμη δε μπήκε ο Φλεβάρης κι έχω ήδη πέσει με τα μούτρα σε λαϊκές και κατσαρόλες. Και πώς ν’ αντισταθώ όταν τα εσπεριδοειδή με τραβάνε απ’ τη μύτη με τις αιθέριες μυρωδιές τους; Άσε που στα μέρη μου, δύσκολα θα βρεις κουμ-κουατ κι αν το βρεις θα είσαι βλάκας να το αφήσεις. Και μανταρίνια πήρα κι έφτιαξα μαρμελάδα, πικρούτσικη όπως μου αρέσει, και στα σανγκουίνια άπλωσα το χέρι μου και το χάρη μου, και τα κουμ-κουάτ μοίρασα σαν το Σολομώντα κι έφτιαξα με τα μισά γλυκό του κουταλιού και με τα υπόλοιπα …
 

Μαρμελάδα κουμ-κουάτ

 

 

υλικά:
1 κιλό κουμ-κουάτ
400 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1-2 πορτοκάλια
χυμός από μισό λεμόνι






Πλένουμε τα κουμ-κουάτ και τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό για μια ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 5΄. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.







Μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια, πάνω από ένα μεγάλο μπωλ για να στάζει το ζουμί που βγάζουν.
Κόβουμε τώρα τα κουμ-κουάτ σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε λεκάνη, μαζί με τα υγρά που μαζέψαμε, και ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.






 



Επειδή τα κουμ-κουάτ δεν έχουν αρκετά υγρά, προσθέτουμε χυμό από πορτοκάλι για να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει το σιρόπι της μαρμελάδας.


Αφήνουμε τα κουμ-κουάτ όλη τη νύχτα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα τα αδειάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το σιρόπι τους. Αν το υγρό μας φαίνεται λίγο, προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15΄-20΄. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, αφήνοντας και αρκετά κομμάτια φρούτου. Προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι, βράζουμε για άλλα 5΄και αποσύρουμε από τη φωτιά.


 
 
 
Την τρώμε αμέσως, για δοκιμή όχι που είμαστε λιχούδηδες, με το κουτάλι ή σε ζεστό ψωμί και βάζουμε την υπόλοιπη σε αποστειρωμένα βαζάκια.
 
 
 
 
 
 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου