Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αυγά μπάνιο-Μαρία …

ΜΠΑΝΙΟ

… Το μπάνιο της Κλεοπάτρας είναι διάσημο ανά την υφήλιο. Μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας, που κάνει καλό στην επιδερμίδα αλλά και στα γαϊδουράκια. Διότι, ελέω Κλεοπάτρας, χιλιάδες χρόνια μετά σώθηκαν ανέλπιστα από την εξαφάνιση, τώρα που τα καλλυντικά από γάλα γαϊδούρας έγιναν δημοφιλή και όλο και ξεφυτρώνουν φάρμες εκτροφής γαϊδουριών.
Το μπάνιο της Μαρίας, όμως, πόσο διάσημο είναι; Στη γαλλική ονομασία του, ως bain marie, είναι πασίγνωστο. Στην κερκυραϊκή, όμως; Οι ντόπιοι το ξέρουν καλά και τώρα θα το μάθουμε κι εμείς,  οι υπόλοιποι νιοράντες. Και μη με κογιονάρετε, παρακαλώ σας, τσαντσαμίνια μου, γιατί μόλις τώρα ανακάλυψα ότι νιοράντες δεν είναι αυτός που αγνοεί κάτι – ας όψεται το ignore που με παρέσυρε – αλλά ο φιγουρατζής. Χαρακτηρισμός που ουδόλως ταιριάζει στη συνταγή μας. Γιατί είναι απλή, απλούστατη, στοιχειώδης, παρόμοια με τα αυγά ποσέ, χωρίς καν το ξύδι.
Ιδού λοιπόν, σε απευθείας μετάδοση από τσου Κορφούς, τα …


Αυγά μπανιο-Μαρία

ΑΝΩΘΕΝ


υλικά:
2-4 αυγά
400-500 ml νερό

Για άρτυμα:
αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, λάδι, ρίγανη





Βάζουμε το νερό σε φαρδύ κατσαρολάκι να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει σπάμε τα αυγά και τα γλυστράμε προσεκτικά στο νερό, προσέχοντας να μην τα ρίξουμε από ψηλά.



ΣΠΑΜΕ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΑΡΧΗ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 4΄-5΄, χωρίς να τα πειράξουμε καθόλου. Μόλις ο κρόκος γίνει όσο σφιχτός θέλουμε, βγάζουμε τα αυγά με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο.



ΕΤΟΙΜΑ

ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑ



Ακόμη καλύτερα, φτιάχνουμε μια αυτοσχέδια μπρουσκέτα. Βρέχουμε με λίγο λάδι 1 φέτα χτεσινό ψωμί και ακουμπάμε επάνω το αυγό. Αλάτι, πιπέρι, λίγες σταγόνες λάδι, καπνιστή πάπρικα, μια ιδέα ρίγανη και τρώμε.



ΜΕ ΠΑΠΡΙΚΑ

ΧΡΥΣΑΦΙ

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ

ΜΕΛΑΤΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου