Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Μαρμελάδα σανγκουίνι ...

… Sanguine, που πάει να πει γεμάτο αίμα. Συμβολικά, αλλά πολύ ρεαλιστικά, τόσο που παλιότερα πίστευαν ότι πίνοντας χυμό από σανγκουίνι “φτιάχνεις αίμα”.
Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό και μακάρι εμείς οι αναιμικοί να λύναμε τόσο απλά το πρόβλημά μας. Παρόλα αυτά έχει κάποια βάση η προτροπή, δεδομένου ότι η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών βοηθά την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.
Κι έτσι, θέλοντας και μη, συνεχίζω το σίδηρο σε αμπούλες κάθε πρωί μαζί μ’ ένα χυμό σανγκουίνι. Και στο πρωινό, για να διώχνει την πίκρα, με γλυκαίνει μια λαχταριστή …


Μαρμελάδα σανγκουίνι


    

υλικά:
1,5 κιλό σανγκουίνια (καθαρό βάρος)
1 λεμόνι
1 λουβί βανίλια ή 2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι

 
 


Σαπουνίζουμε τα σανγκουίνια και το λεμόνι και βγάζουμε όσο πιο λεπτές λωρίδες από τη φλούδα τους μπορούμε, προσέχοντας να μη φτάσουμε μέχρι το πικρό άσπρο κομμάτι κάτω από τη φλούδα. Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά μπαστουνάκια.




















Ρίχνουμε τα κομμένα μπαστουνάκια σε λεκάνη με κρύο νερό. Καθαρίζουμε και πετάμε τις υπόλοιπες φλούδες, που έμειναν πάνω στα πορτοκάλια, και κόβουμε τα φρούτα στη μέση. Βγάζουμε τα κουκούτσια και τις λευκές ίνες και κόβουμε τη σάρκα σε μικρά κομμάτια πάνω τη λεκάνη με τις ψιλοκομμένες φλούδες, για να συγκεντρώνουμε και το χυμό που στάζει από τα πορτοκάλια.







Ρίχνουμε τη βανίλια και το αλάτι και συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φρούτα.
Καλύπτουμε τη λεκάνη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. 


Ζυγίζουμε τα φρούτα μαζί με το νερό τους, τα βάζουμε σε φαρδειά κατσαρόλα με χοντρό πάτο, και προσθέτουμε το μισό (ή τα 3/4) του βάρους τους σε ζάχαρη. 


Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια και να δέσει η μαρμελάδα. Χρειάζονται από 25΄ έως 35΄ και το πρώτο 10λεπτο ίσως χρειαστεί να ξαφρίσουμε τη μαρμελάδα, συγκεντρώνοντας τον αφρό που τυχόν σχηματίζεται στις άκρες και αφαιρώντας τον με κουτάλι.








Μόλις δέσει η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, την αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.

  

 










 





Καταβροχθίζουμε μερικές απολαυστικές κουταλιές, ζεστές απ' την κατσαρόλα γιατί είμαστε λιχούδηδες,  και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

 

  


 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου