Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Λαζάνια με σπανάκι, τυριά και κουκουνάρι …

… Πες μου πώς γίνεται κι ενώ όλοι σχεδόν δηλώνουν πως απεχθάνονται το σπανάκι, οι σπανακόπιτες είναι το πρώτο που τελειώνει καθημερινά σε φούρνους και κυλικεία;
Πώς αυτό που δεν κατάφερε ο Ποπάυ με την προπαγάνδα δεκαετιών, το κατάφερε ένα –όχι και τόσο αθώο- φύλλο σφολιάτας; Πώς ακόμη και δύστροπα πιτσιρίκια τρώνε σχεδόν αδιαμαρτύρητα το σπανάκι που τρύπωσε σε κρέπες και κανελόνια; Και να πεις ότι κρύβεται και καλά. Οι ελέφαντες με τα κόκκινα νύχια καλύτερα κρύβονται πίσω απ’ τις παπαρούνες. 
Εγώ, πάντως, δε θέλω να το κρύψω. Ούτε να το καμουφλάρω. Ούτε να ξεγελάσω κανέναν. Δόξη και τιμή θα λάβει τη θέση που του αξίζει, ανάμεσα στα λαζάνια …


Λαζάνια με σπανάκι, τυριά και κουκουνάρι



 
 

υλικά:
350-400 γρ. λαζάνια σε φύλλα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
700 γρ. σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
άνηθος ψιλοκομμμένος
250 γρ. ανθότυρο ή ένα κεσεδάκι τυρί cottage
50 γρ κουκουνάρι
70 γρ. ξηρή μυζήθρα ή σκληρό τυρί


Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι (εδώ χωρίς γλουτένη)
850 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 χούφτα τριμμένο τυρί


 





Ψήνουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να πάρει χρώμα. 

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ καβουρντίζοντας 3΄-4΄ το αλεύρι στη λυωμένη μαργαρίνη, προσθέτοντας το γάλα και ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια ρευστή κρέμα.

 Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
 


 



Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι μέχρι να μαραθεί, αν είναι φρέσκο, ή μέχρι να ξεπαγώσει και να φύγουν τα υγρά του, αν είναι κατεψυγμένο. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει ελαφρά, το αλατοπιπερώνουμε.

 Ρίχνουμε το κουκουνάρι, το ανθότυρο, τον άνηθο και 1 κουτάλα μπεσαμέλ.
 



 
 
 



Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ. 

Καλύπτουμε τον πυθμένα του σκεύους με μια στρώση λαζάνια, ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ και απλώνουμε τη μισή γέμιση.
 



 
 
 
 



Κάνουμε μια ίδια δεύτερη στρώση και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
 



 
 



Καλύπτουμε με λαζάνια, περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το μισό σκληρό τυρί.
 


 
 
 



Καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούςκελσίου, για 40΄. 

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 10΄ ή μέχρι να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό.
 


 
 
 


Σερβίρουμε.
 
 


 





Τα λευκά και κυματιστά λαζάνια της συνταγής είναι χωρίς γλουτένη γι’ αυτό δείχνουν κάπως παράξενα.










 
 




 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου