Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Το ψωμί είναι στο τραπέζι …

… κι εκεί παρέμεινε αφού δεν το έφαγε κανείς. Λίγο η μανιταρόπιτα για το βόρειο, λίγο η κις γα τη χαϊδεμένη, περίσσεψε το ψωμί-ψωμάκι κι αναρωτιόταν τι θ’ απογίνει.
Ευτυχώς που ήταν χωριάτικο και ολίγον μπαγιάτικο, τουτέστιν ό,τι πρέπει για μια …



Πουτίγκα σοκολατένια με ψωμί



ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
250 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (κατά προτίμηση βαρύ, χωριάτικο)
3 αυγά
700 ml γάλα
50 γρ. φουντούκια
150 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ ή νισεστές
50 γρ. κακάο σκόνη
30 γρ. κάντιτα πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές ρούμι, κονιάκ ή λικέρ
1 πρέζα αλάτι





Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε το ψωμί, το βάζουμε σε ευρύχωρη σουπιέρα, το περιχύνουμε με το γάλα και το αφήνουμε να μουλιάσει, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 ώρες, ή και αποβραδίς.


ΨΙΧΟΥΛΑ
 


ΜΟΥΛΙΑΣΜΕΝΟ




Καβουρντίζουμε τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και τα αλέθουμε στο multi μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη. Αφού μουσκέψει καλά το ψωμί, το βάζουμε σε μεγάλο μπλέντερ ή σε κουζινομηχανή και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ρευστός πολτός. Προσθέτουμε τα φουντούκια, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το κορν φλάουρ κοσκινισμένο μαζί με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, το ρούμι, τα κάντιτα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.




ΑΝΑΜΕΙΞΗ


ΜΕΙΓΜΑ ΑΝΩΘΕΝ



Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι ή φόρμα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε την πουτίγκα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, από 50΄ έως  και 1 ώρα.



ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΨΗΜΜΕΝΗ 



Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Τη συνοδεύουμε με φρούτα, κρέμα ή παγωτό.



ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ


ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
 


ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ


ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΩΤΟ




Η σοκολατένια πουτίγκα μπορεί να γίνει και με το βαρύ και κάπως δύσκολο στη γεύση ‘ψωμί’ από ρύζι, καλαμπόκι και κεχρί για τους έχοντες δυσανεξία στη γλουτένη. Το αλέθουμε στο multi και το μουλιάζουμε αποβραδίς. Ακολουθούμε τη συνταγή κι έχουμε ένα εντυπωσιακά αφράτο αποτέλεσμα, σχεδόν μαγικό για ένα τόσο βαρύ βασικό υλικό.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου