… Άλλοι ονειρεύονται φελάχες. Μελαμψές Βεδουΐνες ξελογιάστρες τσαχπίνες, Αραπίνες λάγνες ερωτιάρες, τη Μπουμπού απ’ τ’ Αλγέρι και άλλα εξωτικά και ανεδαφικά.
Εγώ πάλι ονειρεύομαι φαλάφελ. Τραγανά απέξω και τρυφερά από μέσα, λαχταριστά κι ελαφρώς πικάντικα, μια ιδέα καυτερά και τρυπωμένα σε αραβικές πίτες με ντομάτα, αγγούρι, χούμους ή σως γιαουρτιού …
υλικά:
400 γρ. ρεβύθια*
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
μισό ματσάκι μαϊντανός
1/2-1 κουτ. τσαγιού κύμινο
1/2-1 κουτ. τσαγιού ξερός κορίανδρος
1/2 κουτ. τσαγιού χαρίσα ή τσίλι ή πάπρικα καυτερή
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τριμμένη φρυγανιά
Για το σερβίρισμα:
ντομάτα και αγγούρι σε κυβάκια
κρεμμύδι σε φέτες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
χούμους
σως γιαουρτιού ή τζατζίκι
μαρούλι ψιλοκομμένο
* Παραδοσιακά, το φαλάφελ γίνεται μόνο με ρεβύθια, μουλιασμένα καλά αποβραδίς και όχι βρασμένα. Σιγά-σιγά εμπλουτίστηκαν με κουκιά ή φούλια. Αν τα βράσουμε, φροντίζουμε να μην παραμαλακώσουν γιατί θα μας διαλυθούν στο τηγάνισμα.
Βάζουμε τα ρεβύθια στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας πολτός χωρίς κομμάτια και με ομοιόμορφη υφή. Δε θέλουμε ένα απόλυτα λείο μείγμα σαν του χούμους αλλά ένα πιο τραχύ αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε όσο αλεύρι ή/και φρυγανιά χρειάζεται για να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται, το σκεπάζουμε με μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει.
Πλάθουμε στρογγυλές ή ελαφρώς κυλινδρικές κροκέτες και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν απέξω και να παραμείνουν ζουμερές από μέσα.
Βγάζουμε τα φαλάφελ σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στον αέρα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά μια αραβική ή κυπριακή πίτα και βάζουμε μέσα 3-4 φαλάφελ, σπάζοντάς τα ελαφρά με το χέρι μας.
Γαρνίρουμε κατά βούλησιν με ταχίνι αραιωμένο με νερό, ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι και μαϊντανό, τζατζίκι ή αλατισμένο γιαούρτι, πίκλες, μαρούλι ή ρόκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου