Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Όσο για τα ψάρια …

… εμείς οι Έλληνες είμαστε εκπληκτικοί ψήστες αλλά ψάρια δεν ξέρουμε να μαγειρεύουμε κι ας είμαστε νησιώτικη χώρα. Τα μόνα ψαρικά φαγητά που ξέρω είναι η κακαβιά και το ψάρι σπετσιώτα, άντε να προσθέσω σ’ αυτά και το γεμιστό καλαμάρι».

               Πέτρος Μάρκαρης – «Κατ’ εξακολούθηση»


Ένα δίκιο το έχει ο αστυνόμος Χαρίτος, ο ήρωας με το κοφτερό μυαλό και το εξίσου κοφτερό σαγόνι, ο λάτρης των γεμιστών και της παραδοσιακής μαγειρικής, ο καλοφαγάς σύζυγος της χρυσοχέρας –και γι’ αυτό απαιτητικής και αυστηρής- Αδριανής.
Τα ψάρια στην Ελλάδα δεν τα μαγειρεύουμε. Απ’ το τηγάνι στη σχάρα και απ’ τη σχάρα στο σχαροτήγανο πάνε τα δόλια και, σύμφωνα με πολλούς ξένους σεφ, για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο πρέπει.
Εσείς που έχετε τόσο φρέσκα ψάρια στην Ελλάδα, γιατί τα κακοποιείτε στο ψήσιμο;
Η συνηθέστερη απορία που εκφράζουν όταν βλέπουν στις ψαροταβέρνες να φτάνουν στα πιάτα ψάρια ένα βήμα πριν το καρβούνιασμα.
Γι’ αυτό ο καλός ο ψήστης είναι τόσο περιζήτητος. Κι ο καλός ο μάγειρας, επίσης. Και μια καλή συνταγή, το ίδιο …



Γόπες κοκκινιστές


ΠΙΑΤΕΛΑ ΑΝΩΘΕΝ
ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά:
700 γρ. γόπες
1 σκελίδα σκόρδο
2 μικρές πιπεριές κέρατο 
2-3 γινωμένες ντομάτες ή μισό κουτί ντομάτα κονκασέ
μαϊντανός ψιλοκομμένος




Καθαρίζουμε τις γόπες, τις πλένουμε καλά, τις αλατίζουμε μέσα-έξω και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να τραβήξουν.



ΓΟΠΕΣ

ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ 



Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε το σκόρδο ολόκληρο, αν θέλουμε μετά να το αφαιρέσουμε, ή κομμένο σε φετάκια. Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε και τις πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες, και τα σωτάρουμε μαζί. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε κυβάκια και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15΄.



ΣΑΛΤΣΑ

ΠΡΙΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ



Βάζουμε τις γόπες μέσα στη σάλτσα, καπακώνουμε ξανά και τις μαγειρεύουμε για 10΄. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τις σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10΄.




ΜΕ ΤΙΣ ΓΟΠΕΣ

ΑΛΛΑΓΗ



Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο και βγάζουμε τις γόπες σε πιατέλα μαζί με τη σάλτσα τους. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.



ΑΝΩΘΕΝ 

ΕΤΟΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου