Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Πουγκιά με μελιτζάνα, φέτα και καρύδι …

… Φίλος έδωσε σε φίλο τριαντάφυλλο με φύλλο. Και στην περίπτωσή μας μαμά φίλου - η χρυσοχέρα κυρία Φανή, έδωσε σε μαμά φίλης - το πρόσωπο που βρίσκεται ενώπιόν σας, ένα μικρό στρογγυλό βαζάκι.
Που περιείχε ένα μικρό θησαυρό: σπιτικό πολτό καπνιστής μελιτζάνας, μαζί με αυθεντικές πιπεριές Φλωρίνης και ντόπια μυρωδικά.
Ένα μικρό αριστούργημα σπάνιο για την εποχή μας – ποιος να κάτσει τώρα να καπνίσει μελιτζάνες και πιπεριές, να τις ξεφλουδίσει, να της πατήσει απαλά με το πηρούνι, να τις ανακατέψει στοργικά με τα κατάλληλα μυρωδικά και, στο τέλος, να τις χαρίσει;
Γι’ αυτό πρέπει να το τιμήσω όπως του πρέπει. Και για να υπογραμμίσω την αξία της φιλίας, θα το βάλω σε φύλλο …


Πουγκιά με μελιτζάνα, πιπεριά, φέτα και καρύδι



ΚΟΝΤΙΝΟ
  


Υλικά:
250 γρ. πουρές μελιτζάνας*
100 γρ. φέτα
50 γρ. ανθότυρο
μισή κούπα καρύδια κοπανισμένα
δυόσμος φρέσκος ή ξερός
μπούκοβο γλυκό
σουσάμι
παπαρουνόσπορος

5 φύλλα κρούστας




*Έτοιμος πουρές μελιτζάνας υπάρχει στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, συχνά μάλιστα αναμεμειγμένος με πιπεριά. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μείγμα, μπορούμε να ψήσουμε μια μεγάλη μελιτζάνα στο φούρνο (ή στο γκαζάκι), να την ξεφλουδίσουμε και να την ψιλοκόψουμε.




Ανακατεύουμε τον πουρέ μελιτζάνας με τη φέτα και το ανθότυρο, χοντροτριμμένα, τα καρύδια, το δυόσμο και το μπούκοβο.


ΤΟ ΔΩΡΟ

Η ΓΕΜΙΣΗ



Λαδώνουμε ένα φύλλο κρούστας και απλώνουμε από πάνω του τα υπόλοιπα 4 φύλλα, όλα λαδωμένα ανάμεσα. Κόβουμε τα φύλλα σε έξι ίσα κομμάτια. Λαδώνουμε έξι ατομικά πυρίμαχα φορμάκια και τα ντύνουμε με το φύλλο.



ΣΤΑ ΕΞΙ

ΦΩΛΙΕΣ



Βάζουμε δύο κουταλιές γέμιση σε κάθε φορμάκι.


ΓΕΜΙΣΜΑ

ΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ



Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει και καλύπτουμε τη γέμιση. Ραντίζουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο.


ΚΛΕΙΣΙΜΟ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου. Ξεφουρνίζουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.



ΨΗΜΜΕΝΑ

ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ



Τρώγονται ζεστά ή χλιαρά και συνοδεύουν καταπληκτικά ένα καλοκαιρινό ούζο ή ένα δυνατό δικό μας τσίπουρο.


ΕΤΟΙΜΑ


ΛΟΞΑ


ΦΛΟΥ


ΠΟΥΓΚΙΑ


ΕΝΑ


ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ


 
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ









2 σχόλια:

  1. Μμμ...πρωτότυπος συνδυασμός λαχανικών. Δεν έχω ξαναφάει κάτι παρόμοιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πικάντικη από τη μελιτζάνα και την πιπεριά, δροσερή από τη φέτα και αρωματική από το δυόσμο η γέμιση είναι, σύμφωνα με όσους έφαγαν, "αριστούργημα".
    Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή