Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Εντός εισαγωγικών …

… η λέξη λαζάνια στη συνταγή που ψάρεψα στη Martha Stewart. Γιατί απευθύνεται σε όσους αποφεύγουν τα ζυμαρικά για λόγους ιατρικούς ή δίαιτας, και αντικαθιστά τα λαζάνια με φέτες κολοκυθιού.
Μοιάζει και με ελαφρύ μουσακά, μοιάζει και με εναλλακτικό παστίτσιο και, κυρίως, μοιάζει πολύ νόστιμο και λαχταριστό …



“Λαζάνια” με κολοκυθάκια και κιμά


ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ
  


υλικά:
2-3 μεσαία κολοκυθάκια
1 κεσεδάκι cottage cheese ή ανθότυρο
1 μπάλα μοτσαρέλα

350 γρ. κιμάς* (από γαλοπούλα ή κοτόπουλο)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
μπούκοβο γλυκό




Σε παρόμοιες συνταγές προτιμώ, αντί για κιμά, να βάζω ψιλοκομμένα κομμάτια από το κρέας που προτιμάμε. Είναι πιο βολικό, πιο ελεγχόμενο και, θεωρώ, και πιο νόστιμο.




Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, μαζί με το μπούκοβο, μέχρι να μαλακώσει (περίπου 10΄). Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.



ΑΡΧΗ

ΧΡΩΜΑ



Ρίχνουμε τη ντομάτα και λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, σκεπασμένη, για 20΄. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με τη ρίγανη.



ΝΤΟΜΑΤΑ

ΒΡΑΣΙΜΟ

ΒΡΑΣΜΕΝΟ



Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε, με το χέρι ή με μαντολίνο, σε λωρίδες. Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε 7-8 φέτες κολοκύθι, ώστε οι φέτες να πατάνε η μία στην άλλη και να καλύπτεται όλος ο πάτος του σκεύους.


ΦΕΤΕΣ

ΒΑΣΗ



Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια με χοντρό αλάτι και απλώνουμε το 1/3 του κιμά. Για να έχει υγρασία το φαγητό, σκορπίζουμε από πάνω 2-3 κουταλάκια cottage.
Φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση κολοκύθια, στρώνοντάς τα αυτή τη φορά κάθετα και όχι οριζόντια. Απλώνουμε ξανά 1/3 του κιμά και λίγο τυρί.



ΓΕΜΙΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΩΣΗ

ΓΕΜΙΣΗ ΞΑΝΑ



Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνοντας μία ακόμη οριζόντια στρώση με κολοκύθια και απλώνοντας επάνω τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνουμε με μία στρώση κολοκύθια. Αλατίζουμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια του φαγητού λίγο cottage και μια μπάλα μοτσαρέλα, κομμένη σε κομμάτια.
Ψήνουμε τα “λαζάνια” σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 50΄.


ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό, ρίχνουμε μια χούφτα κίτρινο τυρί και ψήνουμε μέχρι να λυώσει και να κάνει κρούστα.



ΕΞΤΡΑ ΤΥΡΙ

ΨΗΜΜΕΝΟ 



Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄και σερβίρουμε.



ΠΙΑΤΟ

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 

ΜΕΡΙΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου