Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Σαλάτα με καρπούζι, χαλούμι και κουκουνάρι …

Με τη φέτα το καρπούζι στο ένα χέρι.
Και τη φέτα το χαλούμι στο άλλο χέρι;
Ό
ταν ήμασταν μικρά, μια από τις πιο αυστηρές απαγορεύσεις ήταν ο συνδυασμός τυριού με  καρπούζι, συνδυασμός που δε σκοτώνει αλλά δηλητηριάζει. Το καρπούζι και το τυρί, μας έλεγαν, κάνει τη χειρότερη τροφική δηλητηρίαση κι αλλοίμονό μας αν το δοκιμάζαμε. Και δώστου από κοντά οι ιστορίες τρόμου για συγγενείς που παρέπαιαν αφυδατωμένοι σε επαρχιακά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα των διακοπών, και για ανυπάκουα πιτσιρίκια εξαντλημένα από εμετούς και διάρροιες.
Πάντα με παραξένευε το γεγονός ότι οι μεγάλοι τρώγανε πολύ συχνά τα βράδια πεπόνι με τυρί. Γιατί άραγε δεν πειράζει ο πέπων και πειράζει ο υδροπέπων; Πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων.
Ο πρώτος που είδα να συνδυάζει καρπούζι και φέτα ήταν ο Jamie Oliver, πριν από χρόνια. Κι όχι μόνο δε δηλητηριάστηκε, αλλά ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.
Άρσις απαγορευτικού, άρατε πύλας και βουρ να αναπληρώσουμε όσα χάναμε τόσα χρόνια …



Σαλάτα με καρπούζι, χαλούμι και κουκουνάρι




ΔΡΟΣΕΡΗ
 



υλικά:
2 φέτες καρπούζι
100 γρ. χαλούμι
2 κουταλιές κουκουνάρι
δυόσμος φρέσκος ή ξερός






Καβουρντίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να πάρει χρώμα. Κόβουμε το χαλούμι σε κυβάκια. 

Καθαρίζουμε το καρπούζι, βγάζουμε τα κουκούτσια και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. 

Αραδιάζουμε τα κομμάτια του καρπουζιού σε πιάτο  και σκορπίζουμε από πάνω το χαλούμι και το κουκουνάρι. 

Αρωματίζουμε με το δυόσμο.


ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

 ΚΟΜΜΑΤΙΑ



Σερβίρουμε τη σαλάτα κρύα ραντίζοντάς τη, αν θέλουμε, με ελάχιστο λάδι.


ΑΝΩΘΕΝ


ΚΟΜΜΑΤΙΑ




Η συνταγή είναι κυπριακή και από τις λίγες που χρησιμοποιούν ωμό το χαλούμι, το οποίο έχουμε συνηθίσει στη σχάρα ή στο σαγανάκι.
Λέγεται ότι αρχικά
ήταν ένα τυρί των Βεδουίνων, αλμυρό, ανθεκτικό και τραχύ, ιδανικό για τις συνεχείς μετακινήσεις τους, το οποίο πέρασε αργότερα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να καταναλώνεται ωμό, οι υπόλοιποι λατρεύουν την απαράμιλλη γεύση του που ξεδιπλώνεται με το ψήσιμο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου