… Κούπα καπακωτή κούπα καπακωμένη,
κούπα ξεκαπάκωτη, κούπα ξεκαπακωμένη.
Ομοίως και το κάτωθι:
Καβουρμάς καπακωτός, καβουρμάς καπακωμένος,
καβουρμάς ξεκαπάκωτος, καβουρμάς ξεκαπακωμένος.
Και τώρα που είπα το γλωσσοδέτη, προχωρώ στο ψητό. Τον καβουρμά με πλιγούρι τον έχω ξαναφτιάξει παλιότερα, όταν ήμουν μικρούλα κι άπραγη, και η παρουσίασή του ήταν κάπως φτωχή.
Μια και τον ξαναέφτιαξα λοιπόν, είπα να τον παραθέσω πιο αναλυτικά, φαντασμαγορικά και γλωσσοδετικά.
Που λες, κρατούσα δυο ταψιά, τό ’να καλά, τ’ άλλο ριχτά …
Καβουρμάς με πλιγούρι στο ταψί
υλικά:
300 γρ. καβουρμάς
1 κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
2 ντομάτες σε κυβάκια ή μισή κούπα κονκασέ
μαϊντανός
λίγο κόκκινο κρασί
1/2 κούπα ζεστό νερό
μπούκοβο γλυκό
1,5 κούπα πλιγούρι
3-4 κούπες ζωμός βοδινού ή κότας
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σ’ ένα βαθύ τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Ρίχνουμε την πιπεριά και το καρότο, τα καβουρντίζουμε μαζί και προσθέτουμε τον καβουρμά.
Μόλις ζεσταθεί και σπάσει σε κομμάτια, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο και μισή με μία κούπα ζεστό νερό.
Βράζουμε τον καβουρμά με τη σάλτσα του για 15΄, ή μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Σκορπίζουμε το πλιγούρι ομοιόμορφα στον κενό χώρο του μεγαλύτερου ταψιού, προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε απαλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, μέχρι να απορροφήσει το ζωμό το πλιγούρι και να μαλακώσει καλά (περίπου 30΄-35΄).
Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε το ταψί και ανακατεύουμε απαλά το πλιγούρι, φροντίζοντας να υπάρχει παντού ζωμός.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο και να τραβήξει και αφαιρούμε προσεκτικά το μικρό ταψάκι.
Σερβίρουμε το φαγητό με το ταψί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου