Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Κοτόπουλο φιλέτο α λα κρεμ …

΄Άρνιση. ΄Όχι σαν του Σεφέρη διακριτική, ποιητική και συμβολική. Κοφτή και απόλυτη. Δεν τρώω αρνί, δε θέλω ούτε να το βλέπω, δεν μπορώ ούτε να το μυρίσω. Τι να πεις σε τέτοια επιχειρήματα που συνοδεύονται από ατράνταχτες αποδείξεις;
Κοτζάμ Κωνσταντινούπολη επισκέφτηκε, χιλιάδες εστιατόρια και κεμπαπτζίδικα περίμεναν κι η κόρη μου έκατσε νηστική επειδή λέει όλα τα κρεατικά μύριζαν αρνί – μάλλον θα έφταιγε η αναπόφευκτη γειτνίασή τους στις σχάρες του μάστορα.
Αρνί γιοκ λοιπόν. Εκεί θα τα χαλάσουμε;
Τι κι αν είναι Πάσχα, τι κι αν η περίστασις το απαιτεί; Τι θες να φας, πουλόπο μ’, χρονιάρα μέρα; Κοτόπουλο φιλέτο; Και α λα κρεμ; Το μόνο εύκολο …



Κοτόπουλο φιλέτο α λα κρεμ



ΦΛΟΥ ΑΡΤΙΣΤΙΚ



υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου φιλεταρισμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
λίγο άσπρο κρασί
200 ml κρέμα γάλακτος

προαιρετικά:
1 κουταλιά βούτυρο

4-5 μανιτάρια κομμένα σε φετάκια 
ζωμός κότας ή λαχανικών

Για συνοδευτικό:
1,5 κούπα μπασμάτι (ή νυχάκι)
1/2 κουτ. αλάτι





Σε λίγο λάδι (και 1 κουταλιά βούτυρο) ροδίζουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το καρότο (και τα μανιτάρια). 

Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες και σωτάρουμε μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. 

Σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. 

Προσθέτουμε ζεστό νερό (ή ζωμό)  που να σκεπάζει ως τη μέση το κοτόπουλο, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να τρυπιέται με ευκολία (περίπου 30΄ ). 

Ξεκαπακώνουμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ
ΜΕ ΖΩΜΟ

Α ΛΑ ΚΡΕΜ 



Για το συνοδευτικό ρύζι ζεσταίνουμε μπόλικο νερό σε κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι και το μπασμάτι. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και βράζουμε το ρύζι για 10΄. 

Το σουρώνουμε, το επιστρέφουμε στο σκεύος και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. 

Ανακατεύουμε απαλά με πηρούνι ν’ αφρατέψει και το αφήνουμε σκεπασμένο για 2΄-3΄ να ηρεμήσει. 


Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το συνοδευτικό ρύζι, αφού το περιχύσουμε με την πλούσια σάλτσα.



ΕΤΟΙΜΟ




* Μπορούμε να αγοράσουμε στον κρεοπώλη ένα ολόκληρο στήθος και να του ζητήσουμε να μας το φιλετάρει. Είναι οικονομικό και μπορούμε με τα κόκκαλα να φτιάξουμε μια πρώτης τάξεως
κοτόσουπα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου