Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Φωλιές πατάτας με αυγά ορτυκιού - Σοκολατένιες φωλιές …

… Φώλιασα κι ας μην είμαι κότα. Και σε κοτέτσι έχω χρόνια να μπω. Απ’ όταν πήγαινα πιτσιρίκι στο χωριό και τρύπωνα στην αχερώνα ψάχνοντας γι’ αυγά στις κρυφές φωλιές που έκαναν οι κότες οι αντάρτισσες. Εκείνες που αρνούνταν να γεννήσουν στις φωλιές που τους είχαμε και επέμεναν, άκουσον-άκουσον, να κρατήσουν τα αυγά για λογαριασμό τους και να μεγαλώσουν τη δική τους οικογένεια αντί να ταΐζουν ανιδιοτελώς τη δική μας.
Ψάχνοντας μέσα στο ημίφως και στους σωρούς από άχυρα για αυγά ήταν σα νά ’ψαχνα ψύλλους κι ήταν λιγοστές οι φορές που κατάφερνα να ξετρυπώσω κανα-δυο, ζεστά ακόμα και με την έντονη μυρωδιά της κότας επάνω τους.
Αυτές τις εικόνες νά  ’θελα να ξαναζωντανέψω ή τα μικράτα μου κι έφτιαξα, Σίγκμουντ, το ψεύτικο
κοτέτσι μέσα στο τζάκι μας;
΄Η με επηρέασαν οι μέρες και τα δεκάδες αυγά που με περιτριγυρίζουν; ΄Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και ποιος έχει κουράγιο για κατάδυση τέτοιες ώρες.
Ενώ για μαγείρεμα πάντα έχω και όρεξη και κουράγιο …



Φωλιές πατάτας με αυγά ορτυκιού



ΚΟΝΤΙΝΟ
 


υλικά:
500 γρ. πατάτες
8 αυγά ορτυκιού
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά: τριμμένο τυρί





Τρίβουμε τις πατάτες στο χοντρό τρίφτη, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν.

 Χτυπάμε το αυγό, το ρίχνουμε στις πατάτες μαζί με το τυρί και ανακατεύουμε καλά. 

Βουτυρώνουμε 4 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια, τα γεμίζουμε κατά τα 2/3 με το μείγμα της πατάτας και φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο.



ΠΑΤΑΤΑ
      ΣΤΑ ΦΟΡΜΑΚΙΑ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄, ή μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα οι πατάτες. 

Βράζουμε τα αυγά ορτυκιού για 3΄.



ΨΗΜΜΕΝΕΣ
       ΑΥΓΑ ΒΡΑΣΙΜΟ



Ξεφορμάρουμε τις φωλιές πατάτας και τις γεμίζουμε με τα αυγά ορτυκιού ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.



ΣΤΗΣΙΜΟ





Αν πάλι είμαστε γλυκατζήδες, υπάρχουν και γλυκές φωλιές, σοκολατένιες αυτές
και γεμάτες σοκολατένια αυγουλάκια …



Σοκολατένιες φωλιές


ΕΤΟΙΜΕΣ



υλικά:
100 γρ. κουβερτούρα
4 κουταλιές γάλα ή 3 ατομικές μερίδες εβαπορέ
2 κουταλιές λυωμένη μαργαρίνη
1 κούπα δημητριακά τύπου bran





Λυώνουμε στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα. 

Προσθέτουμε το γάλα και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή κρέμα. 

Ρίχνουμε τα δημητριακά και αναμειγνύουμε πολύ καλά.



ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ



Βάζουμε κουταλιές από το μείγμα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί  και τους δίνουμε το σχήμα φωλιάς. 

Αφήνουμε τις φωλιές να κρυώσουν και να σφίξουν. 

Τις βάζουμε σε πιατέλα και τις γεμίζουμε με σοκολατένια αυγουλάκια.



ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΜΕ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ

ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Οι σοκολατένιες φωλιές, τυλιγμένες σε ζελατίνα, γίνονται ένα πρώτης τάξεως πασχαλινό δώρο-κέρασμα για βαφτιστήρια, ανήψια και πιτσιρίκια ή ένα πρωτότυπο αντι-δωράκι σε παιδικό πάρτυ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου