… Τον Κεμάλ πασά δεν τον ξέρω. Ξέρω τον Αλή πασά τον Τεπελενλή πού ’πνιξε τη Φροσύνη. Ξέρω και τον Κουρτ(;) πασά, στον οποίο χρεώνεται συλλήβδην από τους Ηπειρώτες ο,τιδήποτε παμπάλαιο, πολυκαιρισμένο, ντεμοντέ ή άχρηστο με τη στερεότυπη φράση «ούούι, αυτό είν’ απ’ τον καιρό του Κούρπασα».
Άντε να πω ότι ξέρω και τον Ιμπραήμ πασά τον Πάργαλη, το βιολονίστα που τον έμαθα ένα φεγγάρι που χάζευα το Σουλεϊμάνη.
Τον Κεμάλ πασά λοιπόν δεν τον εξέρω. Έμαθα όμως για ένα γλυκό με τ’ όνομά του κι ανασκουμπώθηκα αμέσως …
Σιροπιαστά γλυκάκια με ανθότυρο και σιμιγδάλι
Kemalpaşa Tatlısı
υλικά:
250 γρ. ανθότυρο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1/4 κούπας + 1 κουταλιά ψιλό σιμιγδάλι
1/4 κούπας + 1 κουταλιά αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
1 1/2 κούπα ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να έχουμε μιαν απαλή και ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄ ή μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα.
Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τα γλυκάκια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε μαζί με το σιρόπι για 15΄.
Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στο σιρόπι να κρυώσουν και να το τραβήξουν.
Σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με το σιρόπι που μένει στο σκεύος.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ή ινδοκάρυδο.
Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με παγωτό, κατά προτίμηση καϊμάκι. Είναι νοστιμότερα την επόμενη μέρα.
Τελικά αποδείχτηκε ότι και τον Κεμάλ πασά τον ξέρω. Γιατί η Wikipedia, η γνωστή ξερόλας απόγονος της Θείας Όλγας (της Θείας Όλγας ξέρεις) με πληροφόρησε ότι Κεμαλπασά ονομάζεται μια πόλη στην επαρχία της Σμύρνης, το βυζαντινό Νυμφαίον, αγαπημένο χειμερινό θέρετρο των βυζαντινών αυτοκρατόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου