Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Au suivant …

ΧΡΟΝΙΑ  
… που τραγουδούσε κι ο Brel. Να περάσει ο επόμενος – κι αυτά που ήξερε να τα ξεχάσει: τραγούδια και φανφάρες και καλοπιάσματα κι ορθάνοιχτες πόρτες να περάσει. Απ’ το ματάκι της πόρτας θα κοιτάω πια τον καινούριο χρόνο και θα πράττω αναλόγως. Ο ζεματισμένος ο γάτος φοβάται και το κρύο το νερό. Κι έπειτα, τόσα χρόνια που ακολουθούσα κατά γράμμα το τυπικό, τι χαΐρι είδα; Μηδέν εις το πηλίκιον, που έλεγε κι ο όνομα και μη χωριό. Και δώστου τα υποκριτικά ξεπροβοδίσματα στον πάει ο παλιός ο χρόνος, δώστου τα καλιοπιάσματα και τα γλυψίματα στον ήρθ’ ο νέος με τα δώρα,  δώστου φούσκωμα στο μπαλόνι με τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τις απαντοχές. Κι ας διέψευδε τις περισσότερες άμα τη εμφανίσει – άσχετο, αλλά πεθύμησα τα χαρτονομίσματά μας, τα πληρωτέαι επί τη εμφανίσει, τα παλιοευρώ είναι σα μαγική εικόνα, πληρωτέα μόνο για εξαφανίσει.
Απ’ αλλού ξεκίνησα και κοίτα πού πήγα. Η μάνα μου θα περιμένει κι έχω βοσκή...Κι είχα και τρύγο... Τι ώρα νάναι και τι εποχή; Α, ναι, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ημέρα περισυλλογής, απολογισμών, στόχων και υποσχέσεων, απ’ αυτές που ξέρουμε καλά ότι δεν θα τηρήσουμε – αν ήταν, θα τις είχαμε τηρήσει τόσα χρόνια τώρα.
Γι’ αυτό φέτος λέω να τον αφήσω ήσυχο το νέο χρόνο, μπας και μ’ αφήσει ήσυχη κι αυτός. Ούτε ελπίδες, ούτε φόβους, ούτε απαντοχές θα του φορτώσω – que sera sera, whatever will be will be.
Και για να του δείξω την καλή μου διάθεση, θα τον υποδεχτώ με μια σιροπιαστή βασιλόπιτα φέτος. Για να τον γλυκάνω, ή για να γλυκαθώ πριν με κακοκαρδίσει; Οψόμεθα ες Φιλίππους …


Βασιλόπιτα επτανησιακή με ανθότυρο και σιρόπι

ΕΤΟΙΜΗ 3

Υλικά:
400 γρ. ανθότυρο
250 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
3 αυγά
150 ml γάλα
250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
ξύσμα λεμονιού
προαιρετικά: 1 σφηνάκι λιμοντσέλο ή άλλο λικέρ

Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
το λεμόνι που χρησιμοποιήσαμε για το ξύσμα

Σπάμε με το χέρι το ανθότυρο σε κομμάτια και το χτυπάμε με τη ζάχαρη να μαλακώσει και ν’ αφρατέψει. Ρίχνουμε και το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου ή λυωμένο και χλιαρό.

ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ

ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το γάλα.

ΑΥΓΟ

ΜΕ ΑΥΓΟ

ΑΝΑΜΙΞΗ

Αρωματίζουμε με τη βανίλια, το ξύσμα και το λικέρ. Τελευταίο ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

 ΞΥΣΜΑ

ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ

ΖΥΜΗ

Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο, ή στρωμένο με λαδόκολλα και δεν ξεχνάμε να κρύψουμε το φλουρί μέσα στη ζύμη.

ΤΑΨΑΚΙ

ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ

Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

ΖΥΜΗ ΤΑΨΙ

ΨΗΜΜΕΝΗ

ΨΗΜΜΕΝΗ ΑΝΩΘΕΝ


Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 8΄-9΄τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει και το λεμόνι κομμένο στη μέση. Μόλις ψηθεί η βασιλόπιτα τη σιροπιάζουμε, ρίχνοντας λίγο-λίγο το σιρόπι και περιμένοντας να απορροφηθεί πριν ξαναρίξουμε. Μπορούμε να την τρυπήσουμε μερικές φορές με καλαμάκι μπαμπού, για να σιροπιαστεί παντού, ομοιόμορφα.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ 

ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ 


Διακοσμούμε την επιφάνεια όπως μας αρέσει, γράφοντας πάνω και τη χρονιά. Μια καλή χρονιά …

 ΚΟΝΤΙΝΟ

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Από τη μύτη πιάνεται …

… όχι μόνο το έξυπνο πουλί, αλλά και το λαίμαργο – σαν εσένα, πουλάκι μου. Είσαι, άραγε, γενετικά προγραμματισμένος ώστε οι μυρωδιές από τις ψησταριές να σε σέρνουν απ’ τη μύτη;
Θα μου πεις, εδώ κοτζάμ Δίας - πατήρ Θεών τε και ανθρώπων - και δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί στις τσίκνες τις αναθρώσκουσες, θα τα καταφέρεις εσύ, ένα ταπεινό ανθρωπάριον;  Ναι, αλλά δεν τολμάμε να περάσουμε έξω από ψησταριά κι αντιδράς σαν το σκύλο το Παβλόφ. Ό,τι ώρα και νά ’ναι, θα πεις “πεινάω” κι ας έφαγες πριν από μισή ώρα. Κι επειδή είσαι και ατάσθαλος, ξέρω τι θα πάρεις, ακόμη κι αν λιγουρεύτηκες πίτα με γύρο.
Λουκάνικα θα πάρεις κι ας σού ’χω εγώ καλύτερα …

Λουκάνικα γεμιστά

ΨΗΜΕΝΑ  
Υλικά:
200 γρ. κατίκι
50 γρ. γραβιέρα
4 χωριάτικα λουκάνικα (κατά προτίμηση από κρεοπωλείο)
1-2 φέτες χωριάτικο ψωμί
δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι

Δουλεύουμε με πηρούνι το κατίκι και το ανακατεύουμε με τη γραβιέρα. Χαράζουμε τα λουκάνικα κατά μήκος και τα ανοίγουμε πιέζοντάς τα ελαφρά. Τα γεμίζουμε με το μίγμα των τυριών.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

Βάζουμε στο multi το ψωμί σε κομμάτια, τα μυρωδικά και 1-2 κουταλιές λάδι. Αλέθουμε καλά και σκορπίζουμε τα αρωματικά τρίμματα πάνω στα λουκάνικα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και με λίγη ακόμη γραβιέρα.

ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΜΕ ΤΡΙΜΜΑΤΑ ΠΛΑΪ

Ψήνουμε τα λουκάνικα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄-25΄.

ΨΗΜΕΝΑΠΙΑΤΟ 2ΚΟΜΜΕΝΑ


Αν θέλουμε, φτιάχνουμε ένα στρώμα από πατάτες και βάζουμε τα λουκάνικα πάνω σ’ αυτό: καθαρίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με λίγο λάδι, τις ανακατεύουμε καλά και τις στρώνουμε στο ταψί.

ΤΡΙΜΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟΛΟΥΚΑΝΙΚΑ 2

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Vintage …

… το λένε κάποιοι, άλλοι ρετρό, παλιομοδίτικο, κι ίσως και κάποιοι να το λένε παρελθοντολαγνεία. Οι ψυχολόγοι, πάντως, συμφωνούν ότι, σε περιόδους κρίσης και γενικής ανασφάλειας –όπου “κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον”- ο κόσμος, αδυνατώντας να σχεδιάσει ή να κοιτάξει προς το μέλλον, στρέφεται στην ασφάλεια του παρελθόντος.
Άραγε γι’ αυτό μου ζήτησες φέτος παλιομοδίτικο δεντράκι, χωρίς πολλά στολίδια και με βαμβάκι στα κλαριά; Κι εγώ η τρελή πέρασα ένα ολόκληρο πρωινό ξαίνοντας μια ολόκληρη σακούλα βαμβάκι για να σου κάνω το χατήρι;
Κι η αφεντιά μου, για να φτιάξει μια τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικο τυρί, πού τη θυμήθηκε εκείνη την παλιά συνταγή της Betty Crocker για τη ζύμη και τις διαφημίσεις στα έντυπα της εποχής …

betty pie crust adOldStirCrustAdbettycrockerno90

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

ΨΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  

Υλικά:
4-5 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες (όπως στη χωριάτικη)
κόκκινο κρασί
2-3 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
1 κλαράκι δεντρολίβανο
200 γρ. από κάποιο πικάντικο τυρί (ροκφόρ, γκοργκοντζόλα, blue cheese)

Για τη ζύμη:
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
1/4 κούπας γάλα
1 πρέζα αλάτι

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, μετράμε μαζί στην ίδια κούπα το λάδι και το γάλα και τα ρίχνουμε μονομιάς στο αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε με πηρούνι μέχρι να υγρανθεί καλά το αλεύρι και δουλεύουμε, ελάχιστα και πολύ απαλά, με το χέρι δίνοντας στη ζύμη σχήμα μπάλας. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί, την ανοίγουμε σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ.

ΖΥΜΗ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑΖΥΜΗ 2 ΖΥΜΗ

Σε μέτρια φωτιά λυώνουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύοντας κατά καιρούς, τα σωτάρουμε για 5΄περίπου και τα σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και το ξύδι. Όταν εξατμιστεί και καραμελώσουν τα κρεμμύδια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. 
Γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με το μίγμα των κρεμμυδιών και σπάμε από πάνω το τυρί με το χέρι μας. 

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και την ξεφορμάρουμε σε σχάρα.

ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Περάστε αν γουστάρετε …

peraste

… που έλεγε και η Ασημί – Λαμέ και μη προς κακοφανισμό σας, που στραβομουτσουνιάσατε με το λαϊκόν της προσκλήσεως.
Έτοιμο το χριστουγεννιάτικο γεύμα, στρωμένο το τραπέζι, γουργουρίζουν οι κοιλιές, ρουφάνε λαίμαργα οι μύτες τις μυρωδιές που βγαίνουν απ’ την κουζίνα. Πόσα χριστουγεννιάτικα γεύματα να έχω, άραγε, μαγειρέψει όλα τα χρόνια; Πόσα πειράματα, πόσοι θρίαμβοι, μαζί και με τις αναπόφευκτες πανωλεθρίες;
Σούπες, ορεκτικά, πίτες, κυρίως κι επιδόρπια. Να τα βάλω σε μια σειρά, σ’ ένα εικονικό μενού με τις διάφορες εκδοχές που, κατά καιρούς, σου έχω δώσει;

Με σούπα ξεκινάει παραδοσιακά, να στρώσει και το στομάχι απ’ τη νηστεία – ναι, υπάρχει νηστεία και πριν τα Χριστούγεννα, άσχετα αν είναι πιο ελαφριά από της Μεγάλης Σαρακοστής. Αν δεν θέλεις ξανά γιουβαρλάκια ή τους κλασικούς λαχανοντολμάδες, μια ορεκτική καροτόσουπα είναι ό,τι πρέπει. Ή μια σούπα με πράσα με φιδέ, για να αξιοποιήσεις κι όσα πράσα δε χρησιμοποιήσεις στο απαραίτητο χοιρινό. Κι αν δεν θέλεις να το παρακάνεις με τα πράσα, φτιάξτο μόνο με σέλινο. Ένα χοιρινό πάντα υπάρχει στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ας είναι και το λιτό και οικονομικό χοιρινό με πατάτες και καρότα ή το πανεύκολο χοιρινό στη λαδόκολλα.
Και πάμε στη βασίλισσα του τραπεζιού, τη γεμιστή γαλοπούλα. Για πολλούς καλεσμένους, χρειάζεται μια ολόκληρη – άσχετα αν πάντα περισσεύει και ψάχνουμε τρόπους να ανακυκλώσουμε ό,τι έμεινε, είτε γεμίζοντας κυδώνια με τη γέμιση που δε φάγαμε, είτε μαγειρεύοντας με πράσα τα ψαχνά που περίσσεψαν. Υπάρχουν όμως εξαιρετικές – και οικονομικότερες - λύσεις για λιγότερα πρόσωπα: βάζοντας το στήθος σ’ ένα ιταλικό στιφάδο ή ένα μεγάλο μπούτι στη γάστρα.
Καλό κι άγιο το κρέας, αλλά μόνο του δεν κατεβαίνει. Θέλει ένα γιορτινό ρύζι με κάστανα και κουκουνάρι ή ολόκληρες πατατούλες με μυρωδάτη σάλτσα, ακόμη και τις κομψευάμενες dauphinoise.
Στις σαλάτες οι επιλογές είναι ατέλειωτες. Θα σου θυμίσω μόνο την ιδιαίτερη σαλάτα με σελινόριζα, που είναι και στην εποχή της, το δροσερό coleslaw και το βρώσιμο έλατο.
Και φτάσαμε στο επιδόκιο. Λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου, επιβάλλεται το σιροπιαστό – για να είναι γλυκές οι μέρες κι οι κουβέντες, αλλά κι ένα γλυκό με φύλλα – να παραπέμπει στα σπάργανα του Χριστού. Κλασσικές επιλογές ο μπακλαβάς με φυστίκι ή ο λαδομπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο ή το γιαννιώτικο, ακόμη και μια απλή πατσαβουρόπιτα, η οποία έγινε της μόδας και μοσχοπουλιέται πια στα ζαχαροπλαστεία ως πορτοκαλόπιτα. Αν βαρέθηκες το κανταΐφι, ένα κιουνεφέ είναι ό,τι πρέπει κι αν θες ευρωπαϊκό αέρα ανασκουμπώσου για κορμό ή μια μπλακ φόρεστ.
Για τα αυτονόητα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες δε χρειάζεται να σου πω. Ούτε για τα τρουφάκια

 

ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
        καροτόσουπα                            σούπα με πράσα και φιδέ

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
       χοιρινό με σέλινο                 χοιρινό με πατάτες και καρότα

ΕΤΟΙΜΟ  ΨΗΜΕΝΗ
     χοιρινό στη λαδόκολλα                   γεμιστή γαλοπούλα

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 2
κυδώνια με την υπόλοιπη γέμιση  πράσα με το κρέας της γαλοπούλας

ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ  ΕΤΟΙΜΗ
        ιταλικό στιφάδο                    μπούτι γαλοπούλας στη γάστρα

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΨΗΜΕΝΕΣ
ρύζι με κάστανα και κουκουνάρι     πατατούλες με μυρωδάτη σάλτσα

ΨΗΜΕΝΕΣ ΠΛΑΪ  ΕΤΟΙΜΗ
     πατάτες dauphinoise                σαλάτα με σελινόριζα και προσούτο

ΕΤΟΙΜΗ  ΕΛΑΤΟ
             coleslaw                                    ζαμπονοσαλάτα έλατο

  ΚΟΜΜΑΤΙ
     μπακλαβάς με φυστίκι                           λαδομπακλαβάς

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ  ΚΟΜΜΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
         γαλακτομπούρεκο                               γιαννιώτικο

  ΚΟΜΜΑΤΙ
         πατσαβουρόπιτα                                 κιουνεφέ

ΚΟΡΜΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ 
    χριστουγεννιάτικος κορμός                      μπλακ φόρεστ

ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
            μελομακάρονα                                κουραμπιέδες

                   ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ
                                           τρουφάκια

“… -Και του χρόνου, παιδιά, στα σπίτια μας! ευχήθηκε.
-Στά σπίτια μας, μα θα μας θερίζη η πείνα, είπε ο θερμαστής.
Και γέλασε δυνατά …”
(Ανδρέας Καρκαβίτσας, “Θείον Όραμα”)