… Ντάρι-ντάρι ντάρι-ντάρι, έπηξα στο μανιτάρι. Απ’ όλα αγόρασα, και πλευρώτους και μπόλικα μικρομέγαλα άσπρα και πιασούμενα πορτομπέλο και λίγα αποξηραμένα.
Με τα πλευρώτους θα ξεκινήσω. Θα κρατήσω τα μεγάλα να τα πανάρω και με τα υπόλοιπα θα φτιάξω ένα ωραιότατο φρικασέ, να ζεσταθεί το μέσα μας.
Και τ' άσπρα θα τα βάλω σε μια αλλιώτικη συνταγή, ένα είδος στιφάδου με κάστανα ...
Πλευρώτους πανέ
Ξεχωρίζουμε τα πιο μεγάλα πλευρώτους και κόβουμε το σκληρό κοτσάνι τους.
Ετοιμάζουμε ένα πιάτο με αλεύρι.
Ένα πιάτο με χτυπημένο αυγό στο οποίο έχουμε βάλει και μια κουταλιά λάδι.
Κι ένα πιάτο με τριμμένη φρυγανιά στην οποία έχουμε ανακατέψει λίγη τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα.
Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια και τα περνάμε πρώτα από το αλεύρι.
Τα βουτάμε καλά στο αυγό και τα περνάμε από τη φρυγανιά, πιέζοντας ελαφρά για να καλυφθούν παντού.
Τηγανίζουμε τα πλευρώτους σε λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάνουν μια τραγανή χρυσοκόκκινη κρούστα.
Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν και σερβίρουμε.
Εύκολα, νόστιμα και θρεπτικά, είναι το σνίτσελ του χορτοφάγου κι ένα πιάτο στο οποίο αδυνατεί να αντισταθεί ακόμη κι η κόρη μου, που δε θέλει ούτε ν’ ακούει για μανιτάρια.
Όσο για μας, που τρώμε μανιτάρια συνεχώς και χωρίς να τα βαριόμαστε ποτέ, θα μας φτιάξω κάτι ανάμεσα σε στιφάδο και κοκκινιστό, με μανιτάρια παντρεμένα με κάστανα …
Μανιτάρια με κάστανα
Σωτάρουμε σε λίγο λάδι και 1 κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη 1 κιλό μανιτάρια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
Ρίχνουμε δύο μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε 2 γινωμένες ντομάτες, τριμμένες στο χοντρό τρίφτη και 2-3 κλωναράκια θυμάρι.
Προσθέτουμε μία συσκευασία προβρασμένα κάστανα (περίπου 400 γρ.) ή κάστανα που έχουμε βράσει και καθαρίσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου