Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια …

Vintage το λένε κάποιοι, ρετρό κάποιοι άλλοι ή παλιομοδίτικο κι ίσως κάποιοι να το πουν παρελθοντολαγνεία. Οι ψυχολόγοι πάντως συμφωνούν ότι σε περιόδους κρίσης και γενικής ανασφάλειας, όπου “κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον ”, ο άνθρωπος αδυνατώντας να σχεδιάσει ή να κοιτάξει το μέλλον στρέφεται στην ασφάλεια του παρελθόντος. 
Άραγε γι’ αυτό μου ζήτησες φέτος παλιομοδίτικο δεντράκι, χωρίς πολλά στολίδια και με βαμβάκι στα κλαριά; Κι εγώ η τρελλή πέρασα ένα ολόκληρο πρωινό ξαίνοντας μια ολόκληρη σακούλα βαμβάκι για να σου κάνω το χατήρι; 
Κι η αφεντιά μου, για να φτιάξει μια τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικο τυρί, πού τη θυμήθηκε εκείνη την παλιά συνταγή της Betty Crocker για τη ζύμη και τις διαφημίσεις στα έντυπα της εποχής … 

betty pie crust adOldStirCrustAdbettycrockerno90



Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια



ΨΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ  



υλικά: 
4-5 κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες (όπως στη χωριάτικη) 
κόκκινο κρασί 
2-3 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι 
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 
αλάτι, πιπέρι 
1 κλαράκι δεντρολίβανο 
200 γρ. από κάποιο πικάντικο τυρί (ροκφόρ, γκοργκοντζόλα, blue cheese)


Για τη ζύμη: 
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 κούπα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο 
1/4 κούπας γάλα 
1 πρέζα αλάτι





Για να φτιάξουμε τη ζύμη, μετράμε μαζί στην ίδια κούπα το λάδι και το γάλα και τα ρίχνουμε μονομιάς στο αλεύρι με το αλάτι. 

Ανακατεύουμε με πηρούνι μέχρι να υγρανθεί καλά το αλεύρι και δουλεύουμε, ελάχιστα και πολύ απαλά, με το χέρι δίνοντας στη ζύμη σχήμα μπάλας.

 Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί, την ανοίγουμε σε φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ.


ΖΥΜΗ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ   ΖΥΜΗ 2   ΖΥΜΗ


Σε μέτρια φωτιά λυώνουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. 

Ανακατεύοντας τακτικά, τα σωτάρουμε για 5΄ περίπου και τα σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί. 

Συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν. 

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και το ξύδι.

 Όταν εξατμιστεί και καραμελώσουν τα κρεμμύδια, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. 

Γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με το μείγμα των κρεμμυδιών και σπάμε από πάνω το τυρί με το χέρι μας. 


ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΑΡΧΗ    ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου. 

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε σε σχάρα.



ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου