Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ σοκολάτα με γιαούρτι ...

… Π.Ο.Π. κάνω από περηφάνια κάθε φορά που διαβάζω σε κάποιο περιοδικό ή μαγειρικό site τη λέξη greco. Και δεν αναφέρονται στον περιώνυμο greco mascara αλλά σε κάποιο ελληνικό προϊόν. Πρώτα και καλύτερα τα γαλακτοκομικά – φέτα και γιαούρτι. Όταν κοτζάμ Jamie Oliver φτιάχνει το ψηλομύτικο Eton mess του με ελληνικό γιαούρτι και το χαρακτηρίζει και brilliant, όταν η φέτα δε λείπει από σαλάτες, πίτες και κάθε λογής γέμιση, πώς να μη χαρώ με μια μικρή στιγμιαία χαρά μέσα στην απαξίωση και την κατήφεια του καιρού; 
Έτσι και με το κέικ που ακολουθεί, συνταγή ιταλική, απλή και νοστιμότατη. Πρώτη μούρη στη λίστα των υλικών το yogurt greco …  


Υγρό κέικ σοκολάτα με γιαούρτι



ΠΙΑΤΕΛΑ  


υλικά: 
250 γρ. γιαούρτι 
250 γρ. ζάχαρη 
100 γρ. χλιαρό, λυωμένο βούτυρο 
80 γρ. αλεύρι 
75 γρ. κακάο σκόνη 
2 αυγά 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 
1 πρέζα αλάτι 

Για το γλάσσο σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα ή άλλη σοκολάτα 
80 γρ. κρέμα γάλακτος







Χτυπάμε με μίξερ χειρός το γιαούρτι με τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ομογενοποιώντας καλά. 

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στο μείγμα. 

Τελευταίο ρίχνουμε το λυωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.




ΖΥΜΗ ΑΡΧΗ    ΒΟΥΤΥΡΟ   



Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει, ενώ ετοιμάζουμε το γλάσσο.




ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ 2    ΕΤΟΙΜΟ 2



Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας μέχρι να λυώσει εντελώς. 

Ρίχνουμε το γλάσσο πάνω στο κέικ και διακοσμούμε, αν θέλουμε με ξύσματα λευκής σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος.



ΜΕ ΓΛΑΣΟ 


ΠΙΑΤΕΛΑ 2








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου