Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Θέλετε ένα περγαμόντο;

pergamonto
Τσουκ!

Μα έτσι, ελαφρά τη καρδία, αρνείσαι -ακόμη κι αν είσαι η Νίτσα Μαρούδα- να σε κεράσουν ένα περγαμόντο;

 
Το Citrus aurantium subsp. bergamia με τ' όνομα, που δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών.
Όσο για τη χώρα προέλευσής του, υπάρχουν τόσες θεωρίες όσες και για την καταγωγή του Ομήρου! Επικρατέστερες πατρίδες του είναι η Κίνα, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Όσον αφορά την ονομασία του, λέγεται ότι το περγαμόντο προέρχεται από το τουρκικό μπεγκ - άρμοντι (το αχλάδι του κυρίου).

Καθώς λατρεύω τη γλυκόπικρη γεύση και το μοναδικό άρωμά του  ανασκουμπώθηκα και έφτιαξα …

Περγαμόντο γλυκό

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
Υλικά:
8 μέτρια περγαμόντα (περίπου 1800γρ.)
1 κιλό ζάχαρη
3,5 κούπες νερό
χυμός από μισό λεμόνι

Πλένουμε καλά τα φρούτα και ξύνουμε τη φλούδα τους στην ψιλή πλευρά του τρίφτη. Κρατάμε το ξύσμα στην κατάψυξη για να αρωματίζουμε κέικ, γλυκά και μελομακάρονα.
ΞΥΣΜΑ 
Αφαιρούμε μια λεπτή φέτα από την πάνω και την κάτω πλευρά του φρούτου και χαράζουμε κάθετα τη φλούδα. Βγάζουμε προσεκτικά τις φέτες που χαράξαμε και τις πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
ΦΛΟΥΔΕΣ 
Τυλίγουμε τις φλούδες ρολό και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.ΡΟΛΑΚΙΑ 
Βάζουμε τρεις κατσαρόλες με νερό να βράσει. Ρίχνουμε τις φλούδες στην πρώτη και αφήνουμε να βράσουν για 5'.1ο ΒΡΑΣΙΜΟ
Περνάμε με τρυπητή κουτάλα τις φλούδες στη δεύτερη κατσαρόλα και βράζουμε για ακόμη 5'.2ο ΒΡΑΣΙΜΟ
Με τον ίδιο τρόπο ρίχνουμε τις φλούδες στην τρίτη κατσαρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.3ο ΒΡΑΣΙΜΟ 
Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Πιέζουμε ελαφρά με το χέρι τις φλούδες για να βγάλουν το νερό που κράτησαν.ΞΕΠΛΥΜΑ
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τις φλούδες και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. ΔΕΣΙΜΟ
Αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα για 24 ώρες. Την επομένη, αν το γλυκό έχει βγάλει νερό κι έχει αραιώσει το σιρόπι, το ξαναβράζουμε για λίγο μέχρι να δέσει.
ΠΙΑΤΑΚΙ 

Λοιπόν; Μήπως τώρα θα πάρετε ένα περγαμόντο;

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Προσφάι

Έχω παρατηρήσει πως, όσο ωραίο κι αν είναι το φαγητό μας, κάτι μου λείπει αν δεν υπάρχει το προσφάι: συνοδευτικό του ψωμιού παλιότερα, αυτό το κάτι παραπάνω σε γεύση και ποικιλία σήμερα -έτσι το μεταφράζω εγώ!

Μπορεί να είναι λίγο γαλοτύρι μαζί με το κρέας, ένα ξεχωριστό τουρσί ή δυο φέτες καπνιστός σολωμός μαζί με τη φασολάδα, κάτι απλούστατο -μπορεί και πολύπλοκο- που δηλώνει έντονα την παρουσία του και από απλό συνοδευτικό μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι.
Αφήστε που σε περιόδους νηστείας συμπληρώνει το γεύμα, του δίνει ποικιλία και νοστιμιά.

Φτιάξτε λοιπόν μια νόστιμη κόκκινη φακή (δείτε τη συνταγή εδώ)
ΦΑΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ
και συνοδέψτε τη με …

Κριτσίνια με πάστα ελιάς
  ΠΙΑΤΟ 2
Χρειαζόμαστε ένα φύλλο σφολιάτας (χωρίς βούτυρο αν νηστεύουμε), πάστα ελιάς και λίγο σουσάμι.

Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε πάστα ελιάς στο μισό.
ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΜΕ ΕΛΙΑ

Διπλώνουμε το άλλο μισό, βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και πιέζουμε απαλά για να κολλήσουν. Κόβουμε λωρίδες πάχους 1,5 εκ.ΛΩΡΙΔΕΣ
Κρατώντας τις δύο άκρες τους, στρίβουμε τις λωρίδες και τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα. Τις αλείφουμε με νερό (ή γάλα ή αυγό) και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
ΣΤΟ ΤΑΨΙ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 12'-15'.

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Έχω μια κολοκυθιά ...

... που κάνει τρία κολοκύθια.
-Και γιατί να κάνει τρία;
-Αμ, πόσα να κάνει;
-Να κάνει πέντε... να μας φτάσουν για να φτιάξουμε …

Κολοκυθοκεφτέδες
ΠΙΑΤΕΛΑ
Χρειαζόμαστε:
1 κιλό κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
άνηθο, δυόσμο
τριμμένη φρυγανιά
λίγο καλαμποκάλευρο
φέτα (αν νηστεύουμε την παραλείπουμε χωρίς πρόβλημα, αλατίζοντας μόνο λίγο παραπάνω)

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε τουλάχιστον 30' να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε καλά πιέζοντας με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε μπωλ.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το δυόσμο, ρίχνουμε πιπέρι και ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την τριμμένη φρυγανιά και το καλαμποκάλευρο, μέχρι να έχουμε ένα μίγμα που να πλάθεται. Τελευταία ρίχνουμε τη φέτα και πλάθουμε τους κολοκυθοκεφτέδες.
 
ΠΛΑΣΜΕΝΟΙ
Αλευρώνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες, τους τηγανίζουμε και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Ή μπορούμε να τους ψήσουμε (σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
ΠΙΑΤΕΛΑ 2

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Παραλλαγές σ’ ένα θέμα

Είτε είσαι χορτοφάγος ή οπαδός μιας πιο υγιεινής διατροφής, είτε νηστεύεις, ή είσαι απλώς μια απελπισμένη νοικοκυρά και μάνα που καθημερινά ψάχνει τι να βάλει στο τραπέζι της οικογένειας, αυτό που αναζητάς είναι ένα: ιδέες. Προτάσεις για κάτι διαφορετικό, που θα μας βγάλει απ’ τη ρουτίνα, που θα κάνει τα παιδιά να φάνε χωρίς γκρίνια λαχανικά, που θα διανθίσει μία μέρα νηστείας γευστικά αλλά και οπτικά.
Τη συνταγή που ακολουθεί τη φτιάχνουμε εδώ και χρόνια και μας αρέσει τόσο που έχει παραγκωνίσει, σχεδόν οριστικά, το κλασσικό παστίτσιο. Γίνεται εύκολα και μετατρέπεται το ίδιο εύκολα σε νηστίσιμη (οι φωτογραφίες είναι από τη νηστίσιμη εκδοχή).

Πένες με πράσα

ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
500 γρ. πένες
500 γρ. πράσα χοντροκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
ντομάτα κονκασέ ή σπιτική
φέτα κανονική ή μη γαλακτοκομικό προϊόν

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml άπαχο γάλα ή γάλα σόγιας
μοσχοκάρυδο

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και γυαλίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα πράσα και τα αχνίζουμε με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τη ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Όταν βράσουν τα πράσα και εξατμιστούν τα υγρά του φαγητού, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τριμμένη φέτα.

ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ      ΠΡΑΣΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

Βράζουμε τις πένες για 1΄-2΄ λιγότερο από το χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία, τις σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις ραντίζουμε με λίγο γάλα. Τρίβουμε λίγη φέτα, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τις μισές πένες σε λαδωμένο πυρέξ. Από πάνω στρώνουμε ομοιόμορφα τα πράσα.


ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ      ΣΤΡΩΣΗ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

Απλώνουμε τις υπόλοιπες πένες και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ λιώνουμε τη μαργαρίνη και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για 2’-3’. Προσθέτουμε το γάλα κρύο και ομογενοποιούμε το μίγμα ανακατεύοντας. Μόλις η μπεσαμέλ αρχίζει να πήζει κλείνουμε τη φωτιά και βράζουμε για λίγο μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε μοσχοκάρυδο και, προαιρετικά, τριμμένο τυρί.


ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ      ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40΄-45΄.

 ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΨΗΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Σπουδαία τα λάχανα

               mafalda9
Υπάρχουν κάποια φαγητά που στοίχειωναν τα μεσημέρια των παιδικών μου χρόνων. Και ήταν όλα όσα τελείωναν σε -όρυζο. Έτρεμα την ώρα που θα έκανε κατάληψη στο τραπέζι μας η άγρια συμμορία των -όρυζων: σπανακόρυζο, πρασόρυζο, ντοματόρυζο, λαχανόρυζο, ήταν τα πρωτοπαλίκαρα που πάντα κρυβόμουν για να αποφύγω και ποτέ δεν τα κατάφερνα. Κι από κοντά το μελιτζανόρυζο, το φακόρυζο κι όποιοι άλλοι ετερόκλητοι συνδυασμοί, εμπνεύσεις μαγείρων με διεστραμμένους εγκέφαλους  το δίχως άλλο!
                  soup
Κλάματα, παζάρια, διαπραγματεύσεις, στρίμωγμα του φαγητού στα τοιχώματα ώστε το πιάτο να φαίνεται όσο γίνεται πιο άδειο, όλα ήταν ανώφελα. Έπρεπε να παραδοθώ για να γλυτώσω.

Κι ύστερα πέρασαν τα χρόνια ..... κι όπως λέει και η λαϊκή σοφία: "ό,τι κοροϊδεύεις, το λούζεσαι". Μεταμορφώθηκα σε ταλιμπάν, σε άγριο γενίτσαρο και συχνά-πυκνά προσκαλώ στο τραπέζι μας τα επίλεκτα μέλη της συμμορίας των -όρυζων.

Η κόρη μου καταφεύγει σε όλα τα γνωστά κόλπα για να τα αποφύγει: κλάματα, παζάρια, διαπραγματεύσεις, στρίμωγμα του φαγητού στα τοιχώματα ώστε το πιάτο να φαίνεται όσο γίνεται πιο άδειο, όλα είναι ανώφελα.

Η εκδίκηση των -όρυζων, όπως και το ίδιο το λαχανόρυζο είναι ένα πιάτο που τρώγεται πολύ ωραία και κρύο!

Λαχανόρυζο
ΠΙΑΤΟ
Υλικά:
1 μικρό άσπρο και αφράτο λάχανο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κουταλιά ντοματοπελτές
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
5 κούπες νερό ή ζωμός

Πλένουμε το λάχανο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (όπως το κόβουμε για σαλάτα).
 ΛΑΧΑΝΟ

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και γυαλίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε και το λάχανο.
ΤΣΙΓΑΡΙΣΜΑ

Αφήνουμε να μαραθεί για 5’-10’ και προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε μια κούπα νερό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρύζι.
ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ

Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (ή ζωμό), χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιει το ρύζι τα υγρά του φαγητού.
Πριν το σερβίρουμε, τρίβουμε λίγο έξτρα πιπέρι, κόκκινο ή μαύρο.ΠΙΑΤΟ 2

 

Κι έτσι έκλεισα μια και καλή τους παλιούς λογαριασμούς μου με τη συμμορία των –όρυζων. Δεν είχα παρά να τους φωνάξω “Πίσω και σας έφαγα” για να εξαφανιστούν!

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Νηστεία, νηστεία …

… με γεύση απ΄ την Ασία.

Αυτό που μου αρέσει πολύ με τη νηστεία είναι ότι είμαστε πιο δεκτικοί σε γεύσεις και συνδυασμούς που υπό “κανονικές” συνθήκες θα απορρίπταμε. Κάτι η πείνα, κάτι η αποφυγή της μονοτονίας και στο τραπέζι μπαίνουν φαγητά και γεύσεις που συχνά μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

Έτσι έφτασε στο τραπέζι μας μια αλλιώτικη σουπίτσα, συνδυασμός κινέζικων συνταγών, που μας χόρτασε, μας στύλωσε και μας ανανέωσε.

Τα υλικά και οι ποσότητες είναι ενδεικτικά και τροποποιούνται κατά βούληση χωρίς πρόβλημα.

Σούπα με γαρίδες
ΠΙΑΤΟ 2
Υλικά:
450 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες
3 καρότα κομμένα σε λεπτές λωρίδες
3-4 φύλλα λάχανο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κι αυτά κομμένα σε λεπτές λωρίδες
μισή κονσέρβα καλαμπόκι
1/2 φλυτζάνι άσπρο κρασί
5 φλυτζάνια νερό ή ζωμός λαχανικών
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές αλεύρι
τζίντζερ σε σκόνη
μια μπαλίτσα φιδές

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πλένουμε καλά τις γαρίδες, τις βάζουμε σε μπωλ και τις πασπαλίζουμε με το τζίντζερ. Προσθέτουμε το κρασί και τις αφήνουμε 30’ να μαριναριστούν.
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ

Σε λίγο λάδι γυαλίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε 2 κουταλιές αλεύρι και σβήνουμε με το κρασί στο οποίο μαρινάραμε τις γαρίδες.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό, τα καρότα, το λάχανο, τα κρεμμυδάκια και το καλαμπόκι, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20’.
ΖΩΜΟΣ

Προσθέτουμε τις γαρίδες και το φιδέ και βράζουμε για άλλα 10’.
ΒΡΑΣΙΜΟ 

Έτοιμη!
ΠΙΑΤΟ

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Είναι κάτι μέρες ...


... που όλα πάνε στραβά. Η μια αναποδιά διαδέχεται την άλλη, λες κι έχουν βάλει στοίχημα να σπάσουν το ρεκόρ στη σκυταλοδρομία. Δε μιλάω για συμφορές, αλλά για όλα αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα που αποφάσισαν ταυτόχρονα να πάνε στραβά, για να δοκιμάσουν τις αντοχές σου. Ο υπολογιστής που κολλάει συνεχώς, οι απαιτήσεις του γραφείου, οι δουλειές του σπιτιού που περιμένουν, οι ώρες της ημέρας που παραμένουν πεισματικά 24 και αρνούνται να χωρέσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Άγχος στη δουλειά, άγχος και στο σπίτι. Πιέσεις μικρές και μεγάλες, εντάσεις, μια ουρά υποχρεώσεων χωρίς νούμερο προτεραιότητας. Όλα πρέπει να γίνουν επειγόντως.

Είμαι very very χολοσκασμένη. Μοναδικό καταφύγιο, η κουζίνα μου. Η ιδιωτική μου Ελβετία. Χώρος ουδέτερος, τα σύνορα του οποίου απαγορεύεται ρητώς να περάσουν όλα τα ανωτέρω. Θα πιάσω τις κουτάλες και τους πλάστες μου, θα κόψω φρούτα και λαχανικά, θ' ανοίξω βάζα με μπαχαρικά, θα ζυμώσω με θυμωμένες γροθιές αφράτες ζύμες κι όλα τα άλλα θα απομακρυνθούν ως δια μαγείας. Θα βουτήξω στην κατσαρόλα του Σιλωάμ.

"Μετά από τόση κούραση μπήκες στην κουζίνα;" My master's voice.

Let me, Χαρίλαε, let me. Please!

Θα φτιάξω τη ζύμη της τάρτας μήλου και θα τη χρησιμοποιήσω για πάστα φλώρα. Να πιάσουν τόπο και οι τόσες μαρμελάδες που έχω κάνει. Στη μισή θα βάλω μαρμελάδα κεράσι και στην υπόλοιπη το γλυκό του κουταλιού λεμόνι.
ΤΑΨΑΚΙ 

Θα φτιάξω κι άλλη μία δόση. Αυτή τη φορά θα τη δοκιμάσω σε μια σκεπαστή ροδακινόπιτα.
ΤΑΨΙ 

Θα απλώσω τη μισή ζύμη στο ταψάκι. Ευτυχώς είναι τόσο εύπλαστη που ανοίγει πανεύκολα πιέζοντας με το χέρι.
ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ
(Δείτε τη συνταγή για τη ζύμη εδώ)
Για γέμιση θα βάλω ροδάκινα κομπόστα σε κύβους, ανακατεμένα με 2-3 κουταλιές ζάχαρη, λίγο κορν φλάουρ και 2 κουταλιές γάλα, για να δέσουν στο ψήσιμο.
ΓΕΜΙΣΗ 

Θα σκεπάσω με την υπόλοιπη ζύμη, θα τρυπήσω με πηρούνι την επιφάνεια και θα ψήσω τουλάχιστον 40'-45' μέχρι να ροδίσει.
Έτοιμα για ψήσιμο και τα δύο.
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Και τώρα θα περιμένω. Χαζεύοντας το φούρνο για να δω τη ζύμη να ροδοκοκκινίζει, να περιμένω την πρώτη μυρωδιά που θα τρυπώσει στη μύτη και θα ξεσηκώσει το στομάχι μου.
ΚΟΜΜΑΤΙ

Είναι η ιδέα μου ή βλέπω στο τζάμι ένα ουράνιο τόξο;