Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σκεπαστή ροδακινόπιτα ...

... Είναι κάτι μέρες γκρίζες και σκοτεινές, που όλα πάνε στραβά. Η μια αναποδιά πίσω απ’ την άλλη, σα σκυταλοδρομία. Κι αν δεν είναι συμφορές,  φτάνουν κι όλα τα μικρά που πάνε στραβά για να δοκιμάσουν τις αντοχές σου.
Ο υπολογιστής που κολλάει, η τρέλλα του γραφείου κι οι δουλειές του σπιτιού που περιμένουν να με αποτρελλάνουν, οι ώρες που παραμένουν πεισματικά 24 κι αρνούνται να χωρέσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Ά
γχος στη δουλειά, άγχος και στο σπίτι. Πιέσεις μικρές και μεγάλες, εντάσεις, υποχρεώσεις στην ουρά χωρίς νούμερο προτεραιότητας. Όλα πρέπει να γίνουν επειγόντως.
Είμαι very very χολοσκασμένη. Καταφύγιό μου η κουζίνα μου. Η ιδιωτική μου Ελβετία. Χώρος ουδέτερος, τα σύνορα του οποίου απαγορεύεται ρητώς να περάσουν όλα τα ανωτέρω.
Θα πιάσω κουτάλες και πλάστες, θα κόψω φρούτα και λαχανικά, θ’ ανοίξω βάζα με μπαχαρικά, θα ζυμώσω με θυμωμένες γροθιές αφράτες ζύμες κι όλα τα άλλα θα απομακρυνθούν ως δια μαγείας. Θα βουτήξω στην κατσαρόλα του Σιλωάμ.    
-‘Μετά από τόση κούραση μπήκες στην κουζίνα;’
- Let me, Χαρίλαε, let me. Please!

Με τη ζύμη της τάρτας μήλου θα φτιάξω μια πάστα φλώρα. Να πιάσουν τόπο οι τόσες μαρμελάδες μου. Στη μισή θα βάλω μαρμελάδα κεράσι και στην υπόλοιπη το γλυκό του κουταλιού λεμόνι.


ΤΑΨΑΚΙ 


Θα φτιάξω κι άλλη μία δόση. Για μια …


Σκεπαστή ροδακινόπιτα


ΚΟΜΜΑΤΙ 


υλικά:
Για τη ζύμη:    
    125 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ


Για τη γέμιση:
1 κομπόστα ροδάκινο
λίγο κορν φλάουρ
1-2 κουταλιές γάλα
τριμμένο μπισκότο ή φρυγανιά   




Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπωλ και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία και απαλή ζύμη.


ΥΛΙΚΑΖΥΜΗ



Απλώνουμε τη μισή ζύμη στο ταψάκι πιέζοντας με το χέρι. 

Στραγγίζουμε καλά την κομπόστα από το σιρόπι της και κόβουμε τα ροδάκινα σε κυβάκια. 

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και το ρίχνουμε στα ροδάκινα, για να δέσουν με τα υγρά που τυχόν βγάλουν στο ψήσιμο. Για περισσότερη ασφάλεια, πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο τριμμένο μπισκότο ή τριμμένη φρυγανιά. 

Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. 

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε χοντρό φύλλο και σκεπάζουμε την πίτα.



ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ
ΓΕΜΙΣΗ



Κλείνουμε τις άκρες καλά φτιάχνοντας κορδονάκι με το χέρι μας ή πιέζοντάς τες με πηρούνι. 

Τρυπάμε και την επιφάνεια της πίτας με πηρούνι για να βγαίνει ο ατμός.


ΤΑΨΙ
ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
   

   

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-45΄, ταυτόχρονα με την πάστα φλώρα. 


… Και τώρα θα περιμένω. Χαζεύοντας τη ζύμη να ροδοκοκκινίζει, ανασαίνοντας την πρώτη γαργαλιστική μυρωδιά που θα με ηρεμήσει και θα με χαλαρώσει. Μαζί με το ουράνιο τόξο που βλέπω απ’ το παράθυρο..




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου