Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Καβουρμάς στο πήλινο …

… Ως λαός διακρινόμαστε από την τάση μας προς την υπερβολή.

Όταν τρώμε, τρώμε πολύ, όταν πίνουμε το ίδιο και πάει λέγοντας.
Πέρασε η Τσικνοπέμπτη, μέρα ακατάσχετης κρεωφαγίας και φτάσαμε στην Κρεατινή, επίσης μέρα ακατάσχετης κρεωφαγίας. Ξέρω ότι το απαιτεί το έθιμο, μπορούμε όμως να το τηρήσουμε χωρίς να καταναλώσουμε μια σούβλα κοκορέτσι για ορεκτικό, δέκα κιλά παϊδάκια για κυρίως και μια γουρουνοπούλα ολόκληρη, λουκούμι είναι η άτιμη, για επιδόρπιο.   
Λίγα χωριάτικα λουκάνικα στη σχάρα ή στο τηγάνι, ένας καλός καβουρμάς στο πήλινο, μπόλικες σαλάτες και καλό κρασί ή δροσερή μπύρα. Αυτή ήταν η δική μας Κρεατινή που μας χόρτασε γεύσεις κι αρώματα χωρίς να ταλαιπωρήσει ούτε το στομάχι ούτε και την τσέπη μας …


Καβουρμάς στο πήλινο


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


υλικά:
300 γρ. καβουρμάς
1 πατάτα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 πράσινη πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο
φέτα




Ανοίγουμε με το πηρούνι τον καβουρμά σ' ένα πήλινο ταψάκι. 

Απλώνουμε από πάνω την τριμμένη πατάτα.  


 ΚΑΒΟΥΡΜΑΣ

ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ 


Ρίχνουμε τους κύβους της ντομάτας και τις πιπεριές. 

Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με κύμινο και μυρωδάτη ρίγανη από τον Ταΰγετο (άντε, επιτρέπεται να είναι κι από αλλού). 

Τρίβουμε τη φέτα και καλύπτουμε με τις ροδέλες της ντομάτας.


ΜΕ ΦΕΤΑ  ΜΕ ΡΟΔΕΛΕΣ  


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄ – 30΄.

Ορμάμε. 


ΨΗΜΜΕΝΟΣ  ΦΛΟΥ




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου