Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τάρτα με σταφύλι …

sousou 

… Μαντάμ Σουσού δεν υπήρξα ποτέ παρότι ζηλεύω το στυλ της. Συχνά αποκαλώ διάφορους τσοκαρίες και Μπυθουλαίους, σνομπαρία όμως δεν είμαι.
Και πιστεύω ότι, αν κοιτάξεις προσεκτικά, μπορείς να βρεις κάτι που αξίζει οπουδήποτε. Ωραία τραγούδια ανάμεσα στα σκυλάδικα,  ανθρωπιά και συναίσθημα στις δακρύβρεκτες σαπουνόπερες, κάτι όμορφο σε μιαν άσχημη γυναίκα και -για να έρθω στο θέμα μου- ωραίες συνταγές σε διαφημίσεις ή συσκευασίες προϊόντων.
Παλιά δεν πετάγαμε ο ένας στον άλλον τις συσκευασίες μαργαρίνης. Τις κόβαμε για να κρατήσουμε τις συνταγές που είχαν επάνω. Το ίδιο κάναμε και με διαφημίσεις από εφημερίδες ή περιοδικά, ακόμη και με τα ημερολόγια τοίχου στα οποία εναλλάσσονταν συνταγές, ανέκδοτα  και στιχουργικά κακουργήματα.
Σήμερα που βομβαρδιζόμαστε από ιδέες, συνταγές και προτάσεις, που τηλεόραση, ραδιόφωνο κι εφημερίδες κατακλύζονται από σεφ, γευσιγνώστες και ψηλομύτηδες γκουρμέ, μου έχει τύχει από ένα ολόκληρο περιοδικό μαγειρικής που με λαχτάρα αγόρασα, να ξεδιαλέξω και να κρατήσω τελικά μια –εξαιρετική όπως αποδείχτηκε- συνταγή από διαφήμιση εντοιχισμένης κουζίνας.
Γι’ αυτό και δε σνομπάρω τίποτε. Και καμιά φορά υποκύπτω στην ευκολία ενός έτοιμου προϊόντος, όπως η κρέμα ζαχαροπλαστικής από την οποία πήρα και τροποποίησα τη συνταγή για μια …


Τάρτα με σταφύλι

ΚΟΜΜΑΤΙ 

   
υλικά: 
ζύμη για τάρτα
1 συσκευασία κρέμα ζαχαροπλαστικής
400 ml γάλα
500 γρ. φρέσκια σταφίδα






Για μια κλασσική ταρτιέρα 24 εκ. χρειαζόμαστε τη μισή δόση της ζύμης (κρατάμε την υπόλοιπη για πάστα φλώρα). 

Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα πιέζοντάς τη με την παλάμη μας, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με φακές ή ρύζι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄. 

Αφαιρούμε το χαρτί και τα όσπρια και ψήνουμε για άλλα 20΄ περίπου.

Μέχρι να κρυώσει η ζύμη, φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. 

Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη και την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει.

Ρίχνουμε τις ρώγες σταφυλιού στην κρέμα είτε ολόκληρες είτε κομμένες στη μέση, ανακατεύουμε προσεκτικά και –αν έχουμε χρόνο- αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για άλλη 1 ώρα.
Διαφορετικά ξεφορμάρουμε τη ζύμη, τη γεμίζουμε με την κρέμα και διακοσμούμε την επιφάνεια με ρώγες σταφυλιού.


ΤΑΡΤΑ

.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου