Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Λαχανοπαστίτσιο …

… Λαχάνιασα να τρέχω απ’ το πρωί ως το βράδυ.
Απ’ το σπίτι στη δουλειά, απ’ τη δουλειά στο σπίτι, απ’ το σπίτι στο σούπερ μάρκετ, απ’ το σούπερ μάρκετ στο σπίτι με τη γλώσσα έξω και φορτωμένη σα μουλάρι, κι ύστερα στις δραστηριότητες της κόρης κι από κει πάλι πίσω στο σπίτι και … και … και …
Λαχάνιασα να τρέχω σαν το Βέγγο στον Παπατρέχα, σαν το λαχανιασμένο λάχανο στη Φρουτοπία, σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά σε μια μέρα της μαρμότας που δε λέει να τελειώσει.
Η δουλειά η καμωμένη την ακάμωτη ανιμένει. Φτάνει πια. Λαχάνιασα. Και βρήκα και ωραίο λάχανο σήμερα. Ευκαιρία να κάνω εκείνο το …


Λαχανοπαστίτσιο

        

ΠΙΑΤΟ 

    

υλικά:
1 λάχανο
1 ποτήρι πλιγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
2-3 καρότα περασμένα στο χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες χοντροκομμένες
άνηθος
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο









Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 1,5 ποτήρι ζεστό νερό.

   Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο ολόκληρο μέχρι να μαλακώσει καλά. 

Το στραγγίζουμε και ξεχωρίζουμε ένα-ένα τα φύλλα, αφαιρώντας το πιο χοντρό κομμάτι του κοτσανιού.


ΛΑΧΑΝΟ

   

Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. 

Προσθέτουμε και το μουλιασμένο πλιγούρι, το καρότο και τη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5΄. 

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε κύμινο και μοσχοκάρυδο και 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε μέχρι η γέμιση να τραβήξει όλα τα υγρά της. 

Χρησιμοποιώντας σόγια ή φαγόπυρο αντί για πλιγούρι  φτιάχνουμε μια παραλλαγή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.



ΓΕΜΙΣΗ 



Στρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ με 2 σειρές λαχανόφυλλα, αλατίζουμε ελαφρά, απλώνουμε τη μισή γέμιση και καλύπτουμε καλά με λαχανόφυλλα.



ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΤΡΩΣΗ



Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση  και καλύπτουμε καλά με τα υπόλοιπα λαχανόφυλλα. 

Αλατίζουμε και ρίχνουμε λίγο λάδι και 1 ποτήρι νερό.



ΑΠΟ ΨΗΛΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΡΩΣΗ



Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα και 15΄.



ΨΗΜΕΝΟ

.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου