… Κρύωνα παιδί μου, κρύωνα. Αλλά δεν τραγουδούσα Κραουνάκη, ούτε ανταγωνιζόμουν το Φάνη Μεζίνη. Στ’ αλήθεια κρύωνα πολύ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και το κεφάλι μου πονούσε αφόρητα και ο λαιμός μου αρνιόταν πεισματικά να καταπιεί ακόμη και νερό.
Μια σούπα θα ήταν βάλσαμο, αλλά ποιος αντέχει να τη φτιάξει και ποιος περιμένει να γίνει. Παρότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δεν ήθελα να καταφύγω στη λύση της σούπας στιγμής σε φακελάκι.
Αναγκαστικά όμως κατέφυγα στη λύση του έτοιμου ζωμού σε κύβο, ως βάση για μια ψευτόσουπα, μια συνταγή του περασμένου αιώνα που γεννήθηκε από ανάγκη οικονομική.
Σε ένα τέταρτο ήταν έτοιμη, αχνιστή και σωτήρια …
Σούπα έκτακτης ανάγκης
υλικά:
1 λίτρο ζωμός κότας
3 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη (περίπου 40 γρ.)
3 κουταλιές αλεύρι (περίπου 30 γρ.)
1/2 – 1 κεσεδάκι γιαούρτι
λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
χυμός από 1 λεμόνι
πάπρικα γλυκειά
Λυώνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Δουλεύουμε για 2΄-3΄ με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε μεμιάς το ζωμό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν τυχόν σβώλοι και βράζουμε τη σούπα για 15΄.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο και πάντα ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι, τον άνηθο και το λεμόνι.
Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλισμένη με λίγη πάπρικα.
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου