Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Γλυκό του κουταλιού λεμόνι …

Σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάνει.
Για κάποιον μάλλον προφανή λόγο το όνομα Γιάννης είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον παροιμιακό λόγο - τον δικό μας και άλλων λαών.
Και μπορώ, χωρίς να χρειαστεί να στύψω και πολύ το μυαλό μου, να βρω μάνι-μάνι κάμποσες παροιμίες για ελόγου του:

Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνώση 
Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι
Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη
Είδες πράσινο άλογο; Είδες Γιάννη φρόνιμο 
Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο ..... του πονεί
  Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε
Όχι Γιάννης, Γιαννάκης
Τα καλά του Γιάννη θέμε και το Γιάννη δεν τον θέμε
Γιάννης πήγε, Γιάνννης ήρθε

Κάθε διάβολος, Ιβάν Ιβάνοβιτς
Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει
Κι αυτοκράτορας να γένεις, πάντα Γιάννης θε να μένεις …


Και μια που όλοι λίγο πολύ γιορτάζουν σήμερα, να  τρατάρω κι εγώ ένα γλυκό του κουταλιού. Λεμόνι. Το αγαπημένο μου. Φτιαγμένο με μια ιδιαίτερη συνταγή που συνδυάζει τη γλύκα, την όξινη γεύση και μια αδιόρατη πικράδα.
Όπως ακριβώς κι η ζωή … 


Γλυκό του κουταλιού λεμόνι


    
 


υλικά:
1 κιλό λεμόνια
1.300 γρ. ζάχαρη

αλάτι   
   



Καθαρίζουμε τα λεμόνια όπως τα πορτοκάλια, κόβοντας μια φετούλα από το πάνω και το κάτω μέρος τους, χαράζοντάς τα κατακόρυφα και ξεφλουδίζοντάς τα.

Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτά μπαστουνάκια.

 Ρίχνουμε ένα πιατάκι (από φλυτζάνι του καφέ) αλάτι σε μια λεκάνη με νερό, βάζουμε μέσα τις φλούδες αποβραδίς  και τις αφήνουμε όλη τη νύχτα να ξεπικρίσουν.


ΦΛΟΥΔΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ


Την επόμενη μέρα τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε καλά και τις βράζουμε για 10΄-15΄.

Καθαρίζουμε προσεκτικά τα λεμόνια από την άσπρη μεμβράνη, τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 

Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό των λεμονιών, τις φλούδες και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν.


 ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΡΧΗ


Μόλις σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια,  τον συγκεντρώνουμε στην άκρη της κατσαρόλας και τον αφαιρούμε προσεκτικά με κουτάλι. 

Βράζουμε το γλυκό για 15΄-20΄, μέχρι να δέσει.


ΞΑΦΡΙΣΜΑ ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 2 



Αποστειρώνουμε βαζάκια βάζοντάς τα στο φούρνο, στους 120 βαθμούς κελσίου, για 15΄.

Γεμίζουμε τα βάζα με το ζεστό γλυκό και προσέχουμε να κλείσουμε πολύ καλά τα καπάκια. 

Και φυσικά, τρατάρουμε πρώτη και καλύτερη την αφεντιά μας.


        
   




.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου