Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Γιουβέτσι με μανιτάρια ...

... Γιουβέτσι, γιουβετσάκι χωρίς το κρεατάκι
παραφράζω το τζινγκλάκι της εποχής μου κρυφά απ’ τον Ακάκιο. 
Το γιουβέτσι είναι από τα πιο κλασσικά κι αγαπημένα κυριακάτικα φαγητά.  Βγαίνει απ’ το φούρνο ζουμερό και χυλωμένο, με ξεροψημμένες τις άκρες και λυωμένο τυρί, μοιράζεται στα πιάτα κι εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού.
Κι αν δεν έχει κρέας; Μπορεί να έχει μανιτάρια. Επειδή νηστεύουμε ή θέλουμε να περιορίσουμε το κρέας, ή είμαστε χορτοφάγοι, ή απλώς γιατί έτσι μας αρέσει …


Γιουβέτσι με μανιτάρια




υλικά:
500-700 γρ. μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
ζεστό νερό ή ζωμός

300 γρ. κριθαράκι (εδώ χοντρό)




Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. 
 
Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν και τα σβήνουμε με λίγο κρασί. 

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και τον πελτέ, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να τα σκεπάσει καλά.
 
 Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 20΄). 

Βράζουμε το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2΄-3΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Αδειάζουμε τα μανιτάρια με τη σάλτσα τους σε ταψί, βγάζουμε το κριθαράκι με τρυπητή κουτάλα  και τα ανακατεύουμε απαλά μέσα στο ταψί. 

Εναλλακτικά, βάζουμε περισσότερο νερό ή ζωμό και βράζουμε το κριθαράκι κατευθείαν στο φούρνο, προσθέτοντας αν χρειαστεί περισσότερο νερό.

Προσθέτουμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε το κριθαράκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. 

Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.





Κι αν κάποιος σνομπάρει το ταπεινό ορφανό γιουβετσάκι μου να ξέρει ότι, όπως πάνε τα πράγματα, δεν είναι μακριά ο καιρός που θα παραγγέλνουμε όπως ο Ηλιόπουλος στο ‘Φωνάζει ο κλέφτης’:
Έχουμε και λέμε: ολίγα χόρτα, ολίγα σουτζουκάκια, ολίγο σκέτο από γιουβέτσι και ψωμί πολύ”.



.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου