Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

Τρουφάκια καρυδένια με άρωμα μελομακάρονου ...

 ... Η γεύση είναι αίσθηση, είναι και μνήμη. Τα κανελλογαρύφαλλα, το καρύδι, το ξύσμα και το μέλι, σε κάνουν να δαγκώνεις μελομακάρονο κι ας τρως τρουφάκια χωρίς γλουτένη ...


Τρουφάκια καρυδένια με άρωμα μελομακάρονου



υλικά:
100 γρ. καρύδια
1 κούπα ινδοκάρυδο
2 χουρμάδες
2 κουταλιές μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού
κανέλλα, γαρύφαλλο

50 γρ. κουβερτούρα
1 κουταλιά λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο)




Βάζουμε στο multi ή στο blender τα καρύδια και τους χουρμάδες.



Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και το μέλι.



Αρωματίζουμε με το ξύσμα και τα κανελλογαρύφαλλα.



Αλέθουμε,



 μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα που πλάθεται.



Φτιάχνουμε ομοιόμορφα μπαλάκια σε μέγεθος μπουκιάς.



Λυώνουμε τη σοκολάτα (εδώ στα μικροκύματα).

Προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι για να γυαλίσει.



Βουτάμε τα τρουφάκια στη σοκολάτα, είτε ολόκληρα είτε μέχρι τη μέση.



Τα βάζουμε σε χρωματιστά χαρτάκια.



Τρατάρουμε.




Είναι χειροποίητα, γιορτινά, εύκολα και οικονομικά, ό,τι πρέπει για κέρασμα τώρα που βρέχει ονομαστικές γιορτές και ψάχνουμε τραταρίσματα σε συναδέλφους και συμμαθητές. 
Τα τρουφάκια διατηρούνται στο ψυγείο, σε κλειστό τάπερ, αν και πολύ αμφιβάλλω ότι θα φτάσουν μέχρι εκεί.

Για να είναι χωρίς γλουτένη, προσέχουμε όλα τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ελεγμένα, συσκευασμένα και ασφαλή, απαλλαγμένα ακόμη και από ίχνη, αν χρειάζεται.







Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Χριστουγεννιάτικα αλμυρά έλατα κι αστέρια σφολιάτας ...

 ... Έτσι δεν έλεγαν παλιά, όταν η χρησιμότητα υπερίσχυε της αισθητικής; Ωραίο, αλλά δεν τρώγεται. Ε, λοιπόν, τα δικά μου δέντρα και αστέρια και ωραία είναι και τρώγονται. Αμ πώς ...


Χριστουγεννιάτικα αλμυρά έλατα κι αστέρια σφολιάτας

 

 

 

υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
30 γρ. ημίσκληρο τυρί (γκούντα, τσένταρ)
60 γρ. γραβιέρα/ρεγκάτο
30 γρ. πεκορίνο/παρμεζάνα
2 κουτ. γάλα
παπαρουνόσπορος
σουσάμι
πάπρικα γλυκειά
ρίγανη

 


Μέρες που είναι να φτιάξουμε το κατιτίς μας, αλλά και εποχές που είναι δεν είμαστε για πολλά έξοδα. Οπότε επιλέγουμε τυριά κατά την κρίση και την τσέπη μας.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα ελαφρά με τον πλάστη και την πασπαλίζουμε με τα τυριά, που έχουμε τρίψει στον ψιλό τρίφτη. 



Τη διπλώνουμε και την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη.

Με κουπ-πατ κόβουμε αστεράκια, δέντρα, φάτνες, χιονανθρωπάκια, ταράνδους και όλη τη χριστουγεννιάτικη χλωρίδα και πανίδα.



Μαζεύουμε τα κομμάτια που περίσσεψαν, τα ζυμώνουμε ελαφρά και τα ξανανοίγουμε. 

Κόβουμε με κουπ-πατ και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπου μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη σφολιάτα.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με γάλα.

Πασπαλίζουμε εναλλάξ με παπαρουνόσπορο, πάπρικα, ρίγανη και σουσάμι.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου, ή μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει ωραίο χρώμα.



Σερβίρουμε σε χριστουγεννιάτικες πιατέλες.